Miért történik megcsalás egészséges párok kapcsolatában?

Magasak az elvárások? Média hatás?

Nem, ne csald meg a vágyaidat, önmagadat! Az elvárások legyenek magasan! Várd el továbbra is, hogy úgy szeressenek, ahogy szeretnéd!

A szerelem 3 fázisa

1. Rózsaszín szemüveg, működik a kémia? Jó az íze, jó a szaga?

2. Bizalmi fázis, a demo szakasznak vége. Miért is szerettem bele? Szóval egész hátralévő életemben vele fogok szeretkezni? Kezdődnek a nézeteltérések és a viták. Bízhatok benned? Ott leszel, ha szomorú leszek, ha beteg leszek, ha nem leszek elég jó neked? Mint a 2-3 éves gyerek, aki folyamatosan feszegeti és áttörni próbálja a korlátokat. Ha ezt megteszem, akkor is szeretni fogsz?

Akkor történik Megcsalás, ha a Bizalmi fázisban több az elfordulás, mint az egymás felé fordulás.

Ha a válasz:
“…...ha beteg vagy, gyógyítsd meg magad!…..”, vagy “…...ha
pénzügyi nehézségeid vannak oldd meg egyedül!…..”

Ezek a válaszok mind azt üzenik, hogy "én nem vagyok elköteleződve veled". Veled vagyok, de ha jobbat látok, lelépek. Ha baj van, azt oldd meg egyedül. Együtt élünk, egy ágyban alszunk, de nem vagyunk elköteleződve.

Viszont ha a bizalmi szakaszban egymás felé fordulunk az eltávolodás, megcsalás és szétválás helyett elérkezhetünk a Kötődési, vagy Elköteleződési szakaszba.

3. Elköteleződési/Kötődési szakasz. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy szerelemben maradni egy életen át lehetséges. Ez a 3. szakasz az együtt megélt bizalmi fázis szakasza után következik. Amikor rájövünk arra, hogy a jóban és a rosszban is tudunk együtt lenni.

Hogy alakul ki a megcsalás?

Van egy lassú folyamat, ami a megcsaláshoz vezet. Ez az alábbi:

A párok elfordulnak egymástól, vagy egymás ellen fordulnak. Kisgyermekes pároknak vagy munkában túlzottan elfoglalt pároknak különösen végtelen a teendő listája. Nem marad arra idejük, hogy egymás felé forduljanak. 35 percet beszélnek hetente (Glacial Gottman los angelesi kutatása). És ez persze nem úgy kezdődik, hogy milyen heted volt, hanem kinek mi a feladata és kinek mit kell megcsinálnia most azonnal. És a szex is a teendői listára kerül?

Ettől elvész a kapcsolatban a bizalom. Ott leszel velem, amikor szükségem lesz rád? Nincs kapcsolódás, csak az eltávolodás van. Ettől jön a düh, a tehetetlenség, a feszültség, ami negatív megnyilvánulásokban, veszekedésekben csúcsosodik ki. A veszekedés pedig további eltávolodást generál, ami újabb veszekedést eredményez. És így lépésről lépésre a párok eltávolodnak. Bekerülnek egy ördögi körbe, ami megállíthatatlannak érződik egy idő után. Ezt az ördögi kört kell megállítani. A párok magányossá válnak miközben együtt élnek.

!DE EZ EGY MEGÁLLÍTHATÓ FOLYAMAT!

Ha nem állítjuk meg a magányosodás folyamatát, észre fogjuk venni, hogy a hölgy a kávézóban milyen kedvesen mosolygott. Vagy hogy segített a szomszéd lenyírni a füvet.

És mi a legsűrűbben hallott panasz? A partnerem önző. Az önző a bizalom ellentéte.

És miért nem mész oda a partneredhez és mondod el neki, hogy távol érezlek magamtól és arra van szükségem, hogy közelítsünk? Miért fordulhat elő az, hogy egy házaspár már 2 éve nem szeretkezett. Miért nem hozzák fel egymásnak? Már le is mondtak róla, és másnál keresik a bizalmat? A megcsalás itt kezdődik.

A kapcsolat a megcsalás után is újra építhető, de az már egy új kapcsolat lesz korábbi párunkkal.

További cikk megcsalásról

Lefoglalom az időpontot