TÖBBEN LETTÜNK 🙂

A Párkapcsolatsegítő csoportos foglalkozásai Tevesz - Fejes Zsófia pszichológus közreműködésével valósulnak meg.

Bővebben Zsófiról itt olvashatsz.

Emese munkájáról bővebb infót pedig itt lentebb találsz:

Kisalföld K2 szombati melléklet
Kisalföld interjú_Kövér Emese_párkapcsolati coach

Szakmai utam

Párkapcsolati coach vagyok. Gyakorlott párkapcsolati tanácsadó. 2017-ben kezdtem párkapcsolati tanulmányaimat hajtűkanyarral. A hajtűkanyart azért írom, mert ekkor én már feleség, 2 gyermekes anya voltam, és üzleti, informatikai pályán dolgoztam. Első MSc. diplomámat a Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem, de soha nem állt távol tőlem semmi, ami emberi. Mint ahogy a folytonos keresés és a kanyarok sem. Ezért fordulhatott elő, hogy médiás moderátori végzettséget is szereztem a Pázmányon, de 1,5 évet dolgoztam az Egyesült Királyság szociális munkásaként is gerincsérültekről gondoskodva. Nagyon tudatosan élem most is az életem, mert én így szeretem.

Nem vagyok pszichoterapeuta, és nem is törekszem rá, mivel hozzám nem betegek jönnek, hanem olyan párok, családok, ahol teljesen normálisnak mondható elakadások vannak. Ezek az elakadások a hétköznapi, örömökben is gazdag élettől veszik el az energiát. Veszekedések, viták, eltávolodás, megcsalás.....ezeknek a kezelésére nincs szükség orvosi, vagy klinikai beavatkozásra. Azért is írom ezt ekkora nagy magabiztossággal, mert John és Julie Gottman amerika első számú párterapeutái, klinikus pszichológusok, doktorok és kutatók állítják, hogy a hatékony terápiában a terapeuta coach-ként működik. Logikus is, hiszen a párok a terápia után hazamennek és ott már ismét ketten maradnak.

Szóval úgy döntöttem meglévő kommunikációs és konfliktuskezelési tudásom mellé inkább módszer-specifikus képzéseken veszek részt. Így választottam ki a Magyarországon elérhető terápiás és tanácsadói módszerek közül a hozzám legközelebb álló humanisztikus személyközpontú tanácsadói képzést. (Ebben való képzésem jelenleg is folyamatban, lsd. lentebb.)

Párterápiás módszertanok közül egy amerikai módszert sajátítottam el, a Gottman-féle párterápiás módszert, ami 45 éves, kutatással is igazolt múltra tekint vissza. Az amerikai egyetemek tankönyveiben ez a legfrissebben bejegyzett hivatalos párterápiás módszer.

Ezt egészítettem ki David H. Olson PREPARE-ENRICH, "készülj rá és gazdagítsd" elemzésével, amit Mihalec Gábortól tanultam. Mészáros Ádám párkapcsolati coachtól is rendkívül sokat tanultam, ő az alapítója a Mediációs Intézetnek.

Megtiszteltetés, hogy párkapcsolatépítésükben kísérhetem a hozzám forduló párokat.

 

Testi - Lelki - Szellemi egészségemért teszem a tőlem telhető legtöbbet. Ha ezt mindenki megteszi, ez egy boldogabb világ.

Honnan indultam

Munkámat azért kezdtem el, hogy segítsek. Elsősorban magamnak és a gyerekeimnek akartam segíteni, így elkezdtem tanulni. Az én szűkebb családi körömben is megjelent a válás. Nem is egy. Teljesen letaglózott azt látni, hogy gyermekek hogyan válnak agresszív viselkedésűvé, vagy éppen totálisan visszahúzódóvá anya és apa folytonos veszekedései, az érzelmi bizonytalanság hatására. Elkezdtem családokat figyelni és tovább tanulni. Rá akartam jönni, hogy hogyan működik a párválasztás, a párkapcsolat. Tényleg azért válunk el mert nem passzolunk össze, vagy csak nem teszünk elég energiát a párkapcsolatainkba? Van-e olyan helyzet, hogy biztosan jobb elválni? Féltettem a gyerekeket, legfőképpen a sajátjaimat. Féltettem a saját kapcsolatomat is, pedig azt gondolom mi a férjemmel igazán összeillünk. Családi biztatással felvértezve elhatároztam hivatalosan is párkapcsolatsegítő leszek.

Célom, hogy hozzájáruljak gyermekeink harmonikusabb jövőjéhez. A gyerekeknek szükségük van egy stabil, biztonságot nyújtó családi légkörre ahhoz, hogy egészségben növekedjenek. Ha nem jól működik a párkapcsolat az sok energiát visz el anyától, apától, a gyerekektől és az egész családtól.

Két gyermek anyukája vagyok, a nevem Emese, azt jelenti ANYA, anyácska.

Mi az erősségem?

Nekem sokat segít az üzleti múltam és a műszaki menedzseri végzettségem. Gyakorlatorientáltan látom a világot. De erősen élem meg az érzelmeimet is mély empátiával anyaként, nőként. Ez a kettősség az én erősségem. Így tudom egyformán megérteni és átérezni a férfi és női nézőpontokat.

Haldoklik a kapcsolatod?

Nem hobbim az emberek életében "vájkálni". Nincsenek rossz döntések, hibák. Abba az élethelyzetbe, amiben vagy, okkal kerültél. Ha megoldod a helyzeted egy élettapasztalattal válsz gazdagabbá. Ha mégegyszer jön ugyanez a probléma szembe, már rutinnal kezeled.

Több tudnivaló a tanácsadásról...

Képesítéseim

Dr. Mészáros Ádám iskolájában a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézetben kezdtem 2018-ban. Megtiszteltetés, hogy párkapcsolati coach hálózatának tagja lehetek.

Ezt követően az amerikai Gottman Intézetnél teljesítettem a Level 1-es Gottman tréninget. (Level 2-es képzésem folyamatban van.) John Gottman és felesége Julie az USA első számú párkapcsolati szakértői.

Gottman párkapcsolati tanácsadás
Gottman Intézet Bizonyítvány

A képen látható bizonyítványomat az amerikai Gottman Intézetben szereztem. Örömömet lelem abban, hogy folyamatosan képzem magam. A Gottman Intézetben egy mai modern korban jól működő szemléletet sajátítottam el. Ez a világ eddigi leghosszabb párkapcsolati vizsgálatán alapszik. Kb. 5000 boldog és boldogtalan párt vizsgáltak Gottmanék több mint 45 éven keresztül. Rájöttek, hogy a tartósan boldog párok miért elégedettek és milyen jelekből jósolható a válás, ha a pár nem változtat sürgősen a veszekedési forgatókönyvén. John Gottman a Jól működő házasság 7 alapelve c. Best Seller szerzője.

2019-ben ismerkedtem meg Mihalec Gábor pár- és családterapeuta képzésén a Prepare/Enrich elemzéssel, ami a Gottman féle módszertanhoz hasonlóan szintén tudományos alapokon nyugvó kapcsolatfelmérési eljárás. Ezt munkámban is alkalmazom. A párok önállóan is kitölthetik a tesztet a http://kapcsolatleltar.hu/ oldalon, így kapcsolatuk helyzetéről tisztább képet kapnak.

Jelenleg azon dolgozom, hogy egy  magyar párokra szabott kapcsolati elégedettségi kérdőívet vezessünk be, amit a magyar szakemberek munkájukban egyszerűen és hatékonyan tudnak használni kapcsolati állapotfelmérésre.

2018-ban kezdtem a Személyközpontú Tanácsadó képzést a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesületnél. A személyközpontú szemlélet egy pszichológiai irányzat, amely Carl Rogers (1902-1987) amerikai pszichológus és pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Ez a módszer arra épül, hogy minden egyes emberben önmaga megértésének és a pozitív irányú változásnak hatalmas tartalékai rejlenek. Tehát mindenkiben ott szunnyad a lehetőség, hogy azzá váljon, aki a saját egyedi élethelyzetét képes megoldani: önsegítővé. Ebben a folyamatban kísérőként jelenik meg a személyközpontú segítő. A segítő személyes kapcsolat feladata az, hogy az önsegítő erőket mozgósítsa. A személyközpontú segítő kapcsolatnak három fő jellemzője van:

  1. empátiás megértés, vagyis a segítő a kliens világát igyekszik megérteni, úgy, ahogy a kliens azt átéli;
  2. feltétel nélküli elfogadás, azaz a segítő nem valamilyen általa elképzelt ideál felé próbálja vezetni a klienst, hanem elfogadja őt olyannak, amilyen;
  3. önazonosság, azaz a segítő nem egy szerepet vállal fel, hanem egész lényével, személyesen van jelen a kapcsolatban.

 

Személyiségem, tapasztalataim részét képezik korábbi tanulmányaim is, amit nagyon sok területről szereztem:

2010-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műszaki menedzser szakán végeztem. Az egyetemen megragadtam minden lehetőséget személyiségem fejlesztésére. BME Management szakkollégistaként az volt a mottónk, hogy amennyit beleteszel, annyit veszel ki belőle.

Részt vettem különféle tréningeken:

  • Önismereti hétvége (Csides Kata)
  • Vezetői készségfejlesztő hétvége (Gordiusz Csoport Mosonyi Judit)
  • Időgazdálkodás hétvége (Németh András, Némó)
  • Erőszakmentes Kommunikáció workshop (Jónai Éva Hava)
  • Silva Mind Control basic 101 (Domján László)
  • Eric Berne: Emberi játszmák - féléves tantárgy Martin Endre oktatásában

A Folyamatos tanulás végigkíséri az életemet.

Voltam közben légiutas kísérő a Ryanairnél, dolgoztam az egészségügyben Angliában és segítettem tolószékbe került, vagy ágyhoz kötött gerincsérültek hétköznapjait. Dolgoztam a műszaki szakmában mobilalkalmazás fejlesztő start up cégnél (Attrecto) és online marketingben saját cégeknél (convertcadfiles.com, customflashdrive.co.uk). Született két gyerekem egy nagyszerű férjtől.

Boldog házasságban élek férjemmel, aki legfőbb támogatóm. Ezért a házasságért igyekszünk minden nap tenni, és folyamatosan tanulunk.

És igen, ha a férjemet kérdezed sokat zsörtölődöm, és rám fér a képzés :)...tipikus asszony vagyok, és vannak nézeteltéréseink is. Hiszen a férfiak a Marsról jöttek, mi nők pedig a Vénuszról. De ne felejtsük el itt találkoztunk félúton a Föld nevű bolygón, ami mindkettőnknek otthona lett.

Őszintén a saját házasságomról

Elviselhetetlenül rossz a párkapcsolatod?

Minden párkapcsolatban vannak problémák. A problémák lehetőségek a fejlődésre. Ha megoldottál pároddal közösen egy problémát, a kapcsolatotokat már magasabb szinten tudjátok folytatni.

És van egy rossz hírem is. A párkapcsolatokban vannak olyan problémák is, amelyeket nem lehet feloldani, mert a felek eltérő személyiségéből fakadnak. Ezekről elegendő a pároknak beszélni és megtanulni velük együttélni. Ezek a problémák Gottman szerint legmélyebb vágyainkból fakadnak. Ilyenkor a másik vágyára nyitom ki a fülem. Ha más embert választottál volna, ott is lennének az eltérő értékrend miatti megoldhatatlan problémák. Itt az elfogadás segít, amit megkönnyít a pozitív perspektíva, ami gyakorolható.

Több tudnivaló a tanácsadásról...