Kövér Emese párkapcsolati tanácsadó munkájáról bővebben itt olvashatsz:

Kisalföld K2 szombati melléklet_Kövér Emese párkapcsolati coach
Kisalföld interjú_Kövér Emese_párkapcsolati coach

Kövér Emese bemutatkozása

Szakmai utam

Párkapcsolati coach vagyok. Gyakorlott személyközpontú párkapcsolati tanácsadó. A személyközpontú tanácsadó nem tanácsol, hanem kérdez, együttérez és inspirál, hogy feltárd a saját válaszaidat és utadat. 2017-ben kezdtem párkapcsolati tanulmányaimat hajtűkanyarral. A hajtűkanyart azért írom, mert ekkor én már feleség, 2 gyermekes anya voltam, és üzleti, informatikai pályán dolgoztam. MSc. diplomámat a Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem, de soha nem állt távol tőlem semmi, ami emberi. Mint ahogy a folytonos keresés és a kanyarok sem. Ezért fordulhatott elő, hogy médiás moderátori végzettséget is szereztem a Pázmányon, de 1,5 évet dolgoztam az Egyesült Királyság szociális munkásaként is gerincsérültekről gondoskodva. Nagyon tudatosan élem most is az életem, mert én így szeretem.

Nem vagyok pszichoterapeuta, és nem is törekszem rá, mivel hozzám nem betegek jönnek, hanem olyan párok, családok, ahol teljesen normálisnak mondható elakadások vannak. Ezek az elakadások a hétköznapi, örömökben is gazdag élettől veszik el az energiát. Veszekedések, viták, eltávolodás, megcsalás.....ezeknek a kezelésére nincs szükség orvosi, vagy klinikai beavatkozásra. Azért is írom ezt ekkora nagy magabiztossággal, mert John és Julie Gottman amerika első számú párterapeutái, klinikus pszichológusok, doktorok és kutatók állítják, hogy a hatékony terápiában a terapeuta coach-ként működik. Logikus is, hiszen a párok a terápia után hazamennek és ott már ismét ketten maradnak.

Szóval úgy döntöttem meglévő kommunikációs és konfliktuskezelési tudásom mellé inkább párkapcsolati és pszichológiai módszer-specifikus képzéseken veszek részt itthon Magyarországon és tudásomat a legmodernebb területekről külföldi intézményeknél bővítem. Ezért nem vagyok Magyarországon kiképzett pszichológus, bár érzésem szerint tudásom és ön- és életismeretem nem marad el egy hazai intézményben végzett diplomás szakember tudásától.

Képzések

 • Rogers-féle személyközpontú tanácsadói képzés. (Ebben való 3 éves képzésem jelenleg is folyamatban, lsd. lentebb.)
 • Párterápiás módszertanok közül egy amerikai szemléletet sajátítottam el, a Gottman-féle párterápiás eszköztárat, ami 45 éves, kutatással is igazolt múltra tekint vissza. Az amerikai egyetemek tankönyveiben ez a legfrissebben bejegyzett hivatalos párterápiás szemlélet.
 • Ezt egészítettem ki David H. Olson PREPARE-ENRICH, "készülj rá és gazdagítsd" elemzésével, amit Mihalec Gábortól tanultam. (Olson kutatására építek egy magyar nyelvterületen kutató párkapcsolati elégedettségi felmérést, ami keresi az elég jól működő párkapcsolati összefüggéseket magyar nyelvű párok esetében.)
 • Mészáros Ádám párkapcsolati coachtól is rendkívül sokat tanultam, ő az alapítója a Mediációs Intézetnek.
 • Science of Well-being, A boldogság tudománya képzés a Yale Egyetemen (Coursera kurzus)
 • Idegtudományi kondicionálási és meditációs alapok - Dr. Joe Dispenza fél éves kurzusa
 • Évek óta jógázom és a hétköznapi életemben gyakorlom a korábban elsajátított Mindfulness, tudatos jelenlét alapokat.

Science of well-being_Coursera JUVNMWLQGPUS-page-001

Megtiszteltetés, hogy párkapcsolatépítésükben kísérhetem a hozzám forduló párokat és egyéni önismereti úton járókat.

 

Testi - Lelki - Szellemi egészségemért teszem a tőlem telhető legtöbbet.

Honnan indultam

Munkámat azért kezdtem el, hogy segítsek. Elsősorban magamnak és a gyerekeimnek akartam segíteni, így elkezdtem tanulni. Az én szűkebb családi körömben is megjelent a válás. Nem is egy. Teljesen letaglózott azt látni, hogy gyermekek hogyan válnak agresszív viselkedésűvé, vagy éppen totálisan visszahúzódóvá anya és apa folytonos veszekedései, az érzelmi bizonytalanság hatására. Elkezdtem családokat figyelni és tovább tanulni. Rá akartam jönni, hogy hogyan működik a párválasztás, a párkapcsolat. Tényleg azért válunk el mert nem passzolunk össze, vagy csak nem teszünk elég energiát a párkapcsolatainkba? Van-e olyan helyzet, hogy biztosan jobb elválni? Féltettem a gyerekeket, legfőképpen a sajátjaimat. Féltettem a saját kapcsolatomat is, pedig azt gondolom mi a férjemmel igazán összeillünk. Családi biztatással felvértezve elhatároztam hivatalosan is párkapcsolatsegítő leszek.

Célom, hogy hozzájáruljak gyermekeink harmonikusabb jövőjéhez. A gyerekeknek szükségük van egy stabil, biztonságot nyújtó családi légkörre ahhoz, hogy egészségben növekedjenek. Ha nem jól működik a párkapcsolat az sok energiát visz el anyától, apától, a gyerekektől és az egész családtól.

Két gyermek anyukája vagyok, a nevem Emese, azt jelenti ANYA, anyácska.

Mi az erősségem?

Nekem sokat segít az üzleti múltam és a műszaki menedzseri végzettségem. Gyakorlatorientáltan látom a világot. De erősen élem meg az érzelmeimet is mély empátiával anyaként, nőként. Ez a kettősség az én erősségem. Így tudom egyformán megérteni és átérezni a férfi és női nézőpontokat.

A Párkapcsolatsegítő segítői

A Párkapcsolatsegítő csoportos programjai Tevesz - Fejes Zsófia pszichológus, coach közreműködésével valósulnak meg.

Bővebben Zsófiról itt olvashatsz.

A blog szerkesztésében Polyák Luca  segédszerkesztőként segít.

Haldoklik a kapcsolatod?

Nem hobbim az emberek életében "vájkálni". Nincsenek rossz döntések, hibák. Abba az élethelyzetbe, amiben vagy, okkal kerültél. Ha megoldod a helyzeted egy élettapasztalattal válsz gazdagabbá. Ha mégegyszer jön ugyanez a probléma szembe, már rutinnal kezeled.

Több tudnivaló a tanácsadásról...

Képesítéseim

Dr. Mészáros Ádám iskolájában a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézetben kezdtem 2018-ban. Megtiszteltetés, hogy párkapcsolati coach hálózatának tagja lehetek.

Ezt követően az amerikai Gottman Intézetnél teljesítettem a Level 1-es Gottman tréninget. (Level 2-es képzésem folyamatban van.) John Gottman és felesége Julie az USA első számú párkapcsolati szakértői.

Gottman párkapcsolati tanácsadás
Gottman Intézet Bizonyítvány

A képen látható bizonyítványomat az amerikai Gottman Intézetben szereztem. Örömömet lelem abban, hogy folyamatosan képzem magam. A Gottman Intézetben egy mai modern korban jól működő szemléletet sajátítottam el. Ez a világ eddigi leghosszabb párkapcsolati vizsgálatán alapszik. Kb. 5000 boldog és boldogtalan párt vizsgáltak Gottmanék több mint 45 éven keresztül. Rájöttek, hogy a tartósan boldog párok miért elégedettek és milyen jelekből jósolható a válás, ha a pár nem változtat sürgősen a veszekedési forgatókönyvén. John Gottman a Jól működő házasság 7 alapelve c. Best Seller szerzője.

2019-ben ismerkedtem meg Mihalec Gábor pár- és családterapeuta képzésén a Prepare/Enrich elemzéssel, ami a Gottman féle módszertanhoz hasonlóan szintén tudományos alapokon nyugvó kapcsolatfelmérési eljárás.

Jelenleg azon dolgozom, hogy egy  magyar párokra szabott kapcsolati elégedettségi kérdőívet vezessünk be, amit a magyar szakemberek munkájukban egyszerűen és hatékonyan tudnak használni kapcsolati állapotfelmérésre.

2018-ban kezdtem a Személyközpontú Tanácsadó képzést a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesületnél. A személyközpontú szemlélet egy pszichológiai irányzat, amely Carl Rogers (1902-1987) amerikai pszichológus és pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Ez a módszer arra épül, hogy minden egyes emberben önmaga megértésének és a pozitív irányú változásnak hatalmas tartalékai rejlenek. Tehát mindenkiben ott szunnyad a lehetőség, hogy azzá váljon, aki a saját egyedi élethelyzetét képes megoldani: önsegítővé. Ebben a folyamatban kísérőként jelenik meg a személyközpontú segítő. A segítő személyes kapcsolat feladata az, hogy az önsegítő erőket mozgósítsa. A személyközpontú segítő kapcsolatnak három fő jellemzője van:

 1. empátiás megértés, vagyis a segítő a kliens világát igyekszik megérteni, úgy, ahogy a kliens azt átéli;
 2. feltétel nélküli elfogadás, azaz a segítő nem valamilyen általa elképzelt ideál felé próbálja vezetni a klienst, hanem elfogadja őt olyannak, amilyen;
 3. önazonosság, azaz a segítő nem egy szerepet vállal fel, hanem egész lényével, személyesen van jelen a kapcsolatban.

 

Személyiségem, tapasztalataim részét képezik korábbi tanulmányaim is, amit nagyon sok területről szereztem:

2010-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műszaki menedzser szakán végeztem. Az egyetemen megragadtam minden lehetőséget személyiségem fejlesztésére. BME Management szakkollégistaként az volt a mottónk, hogy amennyit beleteszel, annyit veszel ki belőle.

Részt vettem különféle tréningeken:

 • Önismereti hétvége (Csides Kata)
 • Vezetői készségfejlesztő hétvége (Gordiusz Csoport Mosonyi Judit)
 • Időgazdálkodás hétvége (Németh András, Némó)
 • Erőszakmentes Kommunikáció workshop (Jónai Éva Hava)
 • Silva Mind Control basic 101 (Domján László)
 • Eric Berne: Emberi játszmák - féléves tantárgy Martin Endre oktatásában

A Folyamatos tanulás végigkíséri az életemet.

Voltam közben légiutas kísérő a Ryanairnél, dolgoztam az egészségügyben Angliában és segítettem tolószékbe került, vagy ágyhoz kötött gerincsérültek hétköznapjait. Dolgoztam a műszaki szakmában mobilalkalmazás fejlesztő start up cégnél (Attrecto) és online marketingben saját cégeknél (convertcadfiles.com, customflashdrive.co.uk). Született két gyerekem egy nagyszerű férjtől.

Boldog házasságban élek férjemmel, aki legfőbb támogatóm. Ezért a házasságért igyekszünk minden nap tenni, és folyamatosan tanulunk.

És igen, ha a férjemet kérdezed sokat zsörtölődöm, és rám fér a képzés :)...tipikus asszony vagyok, és vannak nézeteltéréseink is. A konfliktus minden kapcsolat természetes része, hoszen az identitások különbözőségéről szól, és nem önmagunkkal, hanem egy másik emberrel kötünk házasságot, aki ráadásul heteroszexuális kapcsolatokban még ellentétes nemű is, tehát biológiailag is másként működik.

Őszintén a saját házasságomról

Elviselhetetlenül rossz a párkapcsolatod?

Minden párkapcsolatban vannak problémák. A problémák lehetőségek a fejlődésre. Ha megoldottál pároddal közösen egy problémát, a kapcsolatotokat már magasabb szinten tudjátok folytatni.

És van egy rossz hírem is. A párkapcsolatokban vannak olyan problémák is, amelyeket nem lehet feloldani, mert a felek eltérő személyiségéből fakadnak. Ezekről elegendő a pároknak beszélni és megtanulni velük együttélni. Ezek a problémák Gottman szerint legmélyebb vágyainkból fakadnak. Ilyenkor a másik vágyára nyitom ki a fülem. Ha más embert választottál volna, ott is lennének az eltérő értékrend miatti megoldhatatlan problémák. Itt az elfogadás segít, amit megkönnyít a pozitív perspektíva, ami gyakorolható.

Több tudnivaló a tanácsadásról...