Gyermekkori traumák hatása

ÁRTALMAS GYERMEKKORI ÉLMÉNYEK (ACE) KÉRDÉSSOR

ACE = Adverse Childhood Experiences

Ártalmas élmények átélése gyermekkorban sajnos gyakori jelenség. Mondhatni az egész emberiség traumatizált bizonyos szinten. Nagyszüleink idejében háborúk, később gazdasági válságok és mai korunkban a válások ártalmas stresszel járnak. Az élet ilyen jellegű küzdéseit senki sem ússza meg egészen. Van, akit több, van, akit kevesebb ártalmas hatás ér.

A gyermekkori traumák nem csak nálad, de szűk és tágabb családodban másnál is előfordulhatnak. Valószínű, hogy akinek viselkedése neked traumát okozott, az az ember maga is traumatizált. Ez magyarázza tudatlan, ártó viselkedését. A traumákról tudva könnyebb leválasztanod családtagodról – vagy éppen önmagadról – a traumatizált, viselkedési problémákkal küzdő személyiségjegyeket. A gyerekek tudattalanok és védtelenek. Csak egy felnőtt, érett személyiség képes tudatosan ránézni a traumáira.

ÁRTALMAS GYERMEKKORI ÉLMÉNYEK HATÁSA

Szociális viselkedési nehézségek, testi-lelki problémák

szociális viselkedési nehézségek, testi-lelki problémák
Szociális viselkedési nehézségek, testi-lelki problémák

A 10 kérdéses ACE – Adverse Childhood Experiences lista (gyermekkori trauma kérdéssor) nem tartalmaz minden gyermekkori traumát. Nem szól pl. háborúkról, vagy iskolai csoporton belüli megszégyenítésekről. Ez egy kutatásban használt teszt, ami kiindulási alapot ad most neked, hogy saját vagy családtagjaid (férj, feleség, szülők, após, anyós) gyermekkorát ebből a szempontból is megnézd. A nagyobb pontszám nagyobb kockázatot jelent felnőttkori fizikai, lelki, vagy szociális viselkedési problémákra. Tehát pl. a súlyos elhízás, a drog és alkoholproblémák összefüggnek a gyerekkorban átélt lelki vagy fizikai bántalmazásokkal.

Az életünk – különösen korai szakaszban – nem csak rajtunk múlik. Gyerekkorunkban sokunkat tudattalanul is bántalmaztak. Szerencsések azok, akiknek legalább 1 jóakarójuk volt gyerekkorban, akitől érzelmi támogatást kaptak ezekben a nehéz helyzetekben. Ezek a szerencsések a túlélők, az erősek és tudatosak, akik képesek változni és változtatni.

Kutatási eredmények és a cikk forrásai:

Az alábbi 10 kérdésből álló teszt eredménye az USA populáció 17 ezres mintájára nézve: 0 pont – 36%, 1 pont – 26%, 2 pont – 16%, 3 pont – 9.5%, 4 pont, vagy több – 12,5%

Bővebben az USA Egészségügyi Minisztériumának egészségmegelőzési szervezete által összeállított videó oktatóanyag CDC – Centers for Disease Control and Prevention: https://www.youtube.com/user/CDCStreamingHealth/search?query=ACE

gyermekkori élmények
A teszt a képen megjelenő gyermekkori élményekre kérdez rá:

ÁRTALMAS GYERMEKKORI ÉLMÉNYEK (ACE) 10 KÉRDÉS

18 éves korod előtt tapasztaltad-e az alább felsorolt pontok közül valamelyiket?

Minden igen válasz 1 pont.

  1. Valamelyik szülőd vagy veletek élő felnőtt gyakran káromló szavakkal illetett, sértegetett vagy megszégyenített; Esetleg úgy viselkedett, hogy attól féltél, fizikailag bántódásod eshet?
  2. Valamelyik szülőd vagy veletek élő felnőtt gyakran meglökött, megrántott, megpofozott, vagy valamit neked dobott; esetleg olyan erősen megütött, hogy az nyomot hagyott rajtad?
  3. Előfordult-e, hogy nálad minimum 5 évvel idősebb felnőtt szexuálisan megérintett, tapogatott vagy neked kellett őt így megérintened; esetleg megpróbált szexuális kapcsolatot teremteni veled vagy meg is tette?
  4. Gyakran érezted, hogy a családban senki nem szeret vagy senki nem gondolja, hogy különleges vagy; esetleg a családtagjaid nem vigyáznak egymásra, nincsen köztük szoros kapcsolat vagy nem támogatják egymást?
  5. Gyakran érezted, hogy nélkülöznöd kell (nincs elég étel, piszkos ruhában jártál, nem véd meg senki); esetleg szüleid szer hatása alatt álltak (alkohol, drog), így nem tudtak gondoskodni rólad kellőképpen?
  6. Elvesztetted-e bármelyik vér szerinti szülődet bármilyen ok miatt (válás, haláleset)?
  7. Előfordult-e bármilyen gyakori bántalmazás (fizikai erőszak) a családtagjaid esetében (szülők, nagyszülők)?
  8. Volt-e a családban alkoholista vagy drogfogyasztó, akikkel közvetlen kapcsolatod is volt?
  9. Volt-e a családban depressziós, mentális zavarral küszködő, vagy olyan személy, aki öngyilkosságot kísérelt meg?
  10. Volt-e a családban olyan, aki börtönben ült?

Magasnak érzed a pontszámod?

Ha magasnak érzed pontszámodat, akkor jó úton vagy afelé, hogy a gyermekkori élményeket felszínre hozva kezelésbe vedd saját életedet. Ennek része önmagad megismerése, érzelmeid újraélése, gondolataid megértése. Fontos, hogy lásd, nem minden rajtad múlik, és te is, illetve környezetedben mindenki a tőle telhetőt igyekszik megtenni. Ha a magas pontszámod ellenére melletted állt vagy áll egy lelkileg támogató, szerető közeg, akár gyermek-, akár felnőttkorban (pl. nevelők, keresztszülők, barátok, férj-feleség), nagy eséllyel elkerülnek majd az első képen látható fizikai, lelki, vagy szociális viselkedési problémák.

A cikket összeállította Kövér Emese, párkapcsolati szakember. Bejelentkezés telefonon 06 20 928 94 21, vagy válassz időpontot egyéni tanácsadásra a lenti naptárból!

Lefoglalom az időpontot