Zavaró, hogy kizár a “Család” csoportjából

Tisztelt Tanácsadó!

Párommal két és fél éve vagyunk együtt. Nekem van egy 6 éves lányom, neki egy 20 éves fia, 16 éves lánya. A feleségétől való hivatalos válás kb. fél éve volt. Azonban már korábban kialakítottak maguknak egy facebook csoportot, melynek gyerekei és a volt felesége is tagja. Fogalmam sincs, pontosan miről beszélgetnek a csoportban, milyen képeket osztanak meg egymással, mivel párom semmiről nem beszél velem ezzel kapcsolatban. Mindezzel talán nem is lenne gond, de a csoport elnevezése Család, ami rendkívül bántó számomra. Ha én vagyok a párja, miért nem vagyok/vagyunk mi a családja?

Eddig nem beszéltem vele erről, mert támadásnak venné, ha sérelmemet felhoznám. Meglehetősen zavaró, hogy a Család csoportjából kizár. Nyilván a gyerek miatt én és gyermekem apja szintén csetelünk facebookon, de én nem neveznék el csoportot családnak, csak mert a gyermekem apja. Nyilván neki, és volt feleségének is kell értekezni, de úgy gondolom, egy felnőtt és egy 16 éves gyerek esetében nem annyira szükséges, mint az én 6 éves lányom esetében, illetve nem Családnak nevezett csoportban. A gyerekeivel bármit meg tud beszélni telefonon, ha valami okból hirtelen beszélnie kell, a volt feleségét szintén fel tudja hívni. Nem egészen értem, hogy mi szükség van erre a Család csoportra, illetve szerintem velem szemben ez nem túl igazságos. Azt szeretném kérdezni, Ön szerint ez az állapot mennyire normális. Hogyan közelítsem meg a dolgot úgy, hogy konfliktus mentesen kezeljük ezt a helyzetet? Válaszát előre is köszönöm!

lelakatolt ajtó
photos by Pixabay/Pexels

Kialakulóban lévő mozaikcsalád

Kedves Levélíró!

Én ezt a helyzetet egy kialakulóban lévő mozaikcsaládnál teljesen normálisnak látom. Mindenképpen fontos, hogy ezt a féltékenységet – amennyiben ezt féltékenységnek érzi – beszélje meg a párjával. Ez konfliktus, de ne seperjék a szőnyeg alá, mert ha ezt megbeszélik, az gazdagítja a kapcsolatukat. Én személy szerint egyébként sem hiszek a konfliktusmentes kapcsolatokban, csak az átbeszélt konfliktusokban, amelyeknek egyébként ⅔ része a statisztikák szerint még csak fel sem oldható, hanem az elfogadás segíti a párokat a konfliktuson átlendülni.

Helyzetükben szerintem a család címke szólhat párja gyerekeinek is. Itt a féltékenységet azonban úgy sejtem, nem a gyerekek család címkéje, hanem a volt feleség “család” címkéje okozza. Szerintem ez idővel lazulni fog, de még csak fél éve váltak el. Kérem, adjon egy pici időt még párjának. Biztosan jól tette, hogy nem hozta fel még ezt a témát. 1 év a gyász év is, és még csak fél év telt el a hivatalos válás óta. Ha elérkezettnek látja az időt, őszintén fejezze ki párjának az érzelmeit, jelen esetben egy “féltékeny vagyok arra, hogy a volt feleséged bekerült a “család” csoportba és arra vágyom, hogy nekünk közösen legyen egy új családunk” közlést, ha ezzel tud azonosulni.

Szerintem az őszinte, érzelem központú kommunikáció egy frissen kialakulóban lévő mozaikcsaládnál jól jön, harmonikus alapokat ad a kapcsolatnak. Hozza fel a témát!

Minden jót,

Emese

Párkapcsolati Elakadások kezelése Online, egyéniben is. Foglalj időpontot a lenti naptárban!

Tudnivalók az online tanácsadásról

Lefoglalom az időpontot