Többet telefonozik, mint amennyit együtt vagyunk

Üdvözlöm!

A párommal úgy érzem, hogy nem jövünk ki mostanában jól. Mindent meg tudunk beszélni, de a telefonja állandóan a kezében van. Többet telefonozik, mint amennyit együtt vagyunk, és ha beszélgetünk, akkor is a telefont nézi vagy épp videót néz a YouTubeon. Sokszor kértem meg, hogy hanyagolja, leteszi 2-3 percig, aztán újra a telefont nézi. Babát várok, nagyon örült neki a párom, támogat mindenben, már lassan meg is születik a baba és várja nagyon. 1 év után össze is házasodtunk, mind a ketten nagyon szeretjük egymást. Nem a terhesség miatt házasodtunk össze. Tudom, hogy szeret engem/minket, de a telefont nem teszi le. Ahogy hazajön, köszön és telefonozik. Nagyon zavar, mert már nem foglalkozik úgy velem, mint régebben. Amikor összejöttünk is telefonozott sokat, de pár hónapja, ahogy van szabad ideje, telefonozik. Nem tudom megváltoztatni, azt tudom, már csak nem tudom, hogy fogadjam el ezt a helyzetet.

telefont tartanak kézben
photo by Pexels

A minőségi együtt töltött idő fontossága

Kedves N.!

Sajnos, amiről ír, az nagyon gyakori jelenség. Az internet és az okostelefon adta lehetőségek sok embernél függőséget okoznak. Tudatos, fegyelmezett jelenlét kell, hogy ezt valaki le tudja tenni. De először is, kell a motiváció. Szerintem elég nagy motiváció lehet az, hogy elveszíthetem a páromat, ha nem rá, hanem a telefonomra figyelek többet. Azt hiszem, itt nem a telefonozás sok, hanem az együtt töltött minőségi idő a kevés. Nagyon fontos, hogy igényeiről beszéljen párjának is. Mégpedig szükségletkifejező formában: “Hiányzol. Értem, hogy fontos neked a telefon, de szeretnék veled beszélgetni úgy, hogy teljesen rám figyelsz és leteszed a telefont. Értékelem, hogy megpróbálod és 2-3 percre le is teszed, de ettől hosszabban vágyom a figyelmedre. Nemsokára a babánk is megszületik, most még van egy kis időnk, hogy csak kettesben legyünk.”

“Egy tanulmány, amely magasan képzett házaspárokat vizsgált Los Angelesben megállapította – miután a kutatók napi 24 órán keresztül figyelték alanyaikat – hogy a párok átlagosan 35 percet beszélgetnek egymással. Egy egész hét alatt! Mi több, beszélgetésük nagyobb részét olyan dolgok megvitatása töltötte ki, amit én érdemi társalgás helyett inkább feladatleosztásnak neveznék, például, hogy ki vigye le a szemetet, vagy ki menjen el a gyerekekért az iskolába. Ez szerintem nagyon szomorú. Bár igen sok oka van a kommunikáció ilyen mértékű hiányának, az egyik legfőbb felelős az a szemlátomást soha szűnni nem akaró zavarás, amit az internet és az elektromos szerkentyűk idéznek elő.” Idézet John M. Gottman és Nan Silver: A jól működő házasság 7 alapelve c. könyvből

Szerintem este szigorúan hagyják a kütyüket a hálószobán kívül. Ez kiegyensúlyozott alvásuk, egészségük miatt is fontos, nem “csak” a párkapcsolat miatt.

Minden jót,

Emese

Párkapcsolati Elakadások kezelése Online, egyéniben is. Foglalj időpontot a lenti naptárban!

Tudnivalók az online tanácsadásról

Lefoglalom az időpontot