Talán alkalmatlan lennék egy kapcsolatra?

Megpróbálom a problémát rövidebben felvázolni.
24 éves vagyok, három hosszabb kapcsolatom volt eddig az életemben, az utolsó most is tart.
Az első egy tini szerelem volt, 15-18 éves koromig kb, majd egy év múlva összejöttem a következő párommal, akivel szinten 3 évig húztuk, de én többször is szakítottam. Az ok a terror volt, amiben tartott (persze sosem bántott fizikailag) de nagyon betegesen féltékeny volt, ráadásul ok nélkül. Nem hordhattam olyan ruhát, ami kicsit nőiesebb és nem sminkelhettem magam, nagyon uralkodni akart felettem. Bármennyire is szerelmes voltam az első egy-két évben, utána már csak kínlódtunk és tudtam, hogy véget kell vetnem a kapcsolatnak.

Egy éve viszont megismertem a mostani barátomat, nagyon hamar éreztem a fellángolást és a szex is fantasztikus volt, de a rózsaszín ködtől nem vettem észre, hogy ő is olyan betegesen féltékeny, mint az exem, ha nem rosszabb. Képzetei voltak mindig, ha például kivittem a kutyát sétálni, hogy én megcsalom vagy ha bejött a szobámba, férfi parfüm illatot érzett, holott persze senki nem volt nálam… állandóan ellenőrizte az üzeneteim és a múltammal terrorizált, én pedig hónapokig csak sírtam… Aztán egyszer feltörte a Facebookom és elegem lett, szakítottam, de vissza könyörögte magát, hogy megváltozik. Ez volt kb két hónapja és azóta tényleg nem csinál ilyeneket. Szeret nagyon és én is őt, mégis úgy érzem, hogy már nem ugyanolyan semmi és a szexet sem kívánom úgy. Sajnos most mindenféle mással is tele van éppen a fejem, de valamiért nem vagyok boldog és lehetséges, hogy a kapcsolatom az oka. Pedig már nem is veszekszünk.
Talán alkalmatlan lennék egy kapcsolatra?

A gyerekkorom egyébként nem volt mesés,

az anyukámat a nevelőapám többször bántotta, megverte, emiatt több, mint 10-szer költöztünk, de anya mindig visszament hozzá, aztán mikor 16 éves voltam, anyukám elment külföldre dolgozni és ritkán járt haza. Nevelőapám egyébként alkoholista volt. De! Nekem mindegyik barátom teljesen antialkoholista volt és még buliban sem fogyasztottak alkoholt és egyik sem ért hozzám egy ujjal sem.
A mostani barátommal egyébként más nézeteltérésünk is akadt, például számomra kellemetlen módon, fel kellett hívjam a figyelmet arra, hogy én vagyok a nő és nem akarok állandóan mindenhol én fizetni, nekem is és magamnak is… Mert én egyszerűen nem ezt szoktam meg és nem ezt láttam. Szerintem egy férfi legyen férfi és családfenntartó is. A párom egyébként 23 éves és az anyukájával él. Nem is akart velem összeköltözni, pedig nyúztam azelőtt, egészen amíg nem szakítottam vele, azóta pedig azt mondja szeretne. Bár a szavainak már régóta nem hiszek.
De még egyszer mondom, szeretem és nincs senkim rajta kívül.
Köszönöm előre is.

magányos lány a hintán
photo by Pixabay

Mi van a jól működő intimitás, szexualitás útjában?

Kedves F.!
Köszönöm a leveled és elnézést a késői válaszért.
Nagyon szimpatikus az, hogy szembenéztél múltaddal és vannak elvárásaid: egy férfi legyen családfenntartó, szeretnél gyereket, és ne törje fel a facebook fiókodat, legyen meg a bizalom.
A kérdésed, hogy alkalmas vagy-e a kapcsolatra. A válasz nagy betűvel ALKALMAS vagy.
A párod úgy tűnik, összeszedte magát, tiszteletben tartja a kérésedet. Idézek tőled: “Ez volt kb két hónapja és azóta tényleg nem csinál ilyeneket. Szeret nagyon és én is őt, mégis úgy érzem hogy már nem ugyanolyan semmi és a szexet sem kívánom úgy.”
A nehézségetek nem csak a kapcsolatban van:
“Sajnos most mindenféle mással is tele van éppen a fejem, de valamiért nem vagyok boldog és lehetséges, hogy a kapcsolatom az oka. Pedig már nem is veszekszünk.”

Meg tudod-e beszélni vagy a pároddal, vagy barátnőkkel, esetleg rokonokkal azt, amivel éppen tele van még a fejed? Ez a gátja a szex nem kívánásának is. Ez az egyik, amit jó lenne egymással is megbeszélnetek, mint társak, hogy mi az, ami nyomaszt téged mostanában.

A másik gát a korábbi sérelmeitek, veszekedéseitek utáni elmaradt bocsánatkérések. Ezek a korábbi sérelmek mind akadályozhatják a jól működő intimitást. Ha nincs érzelmi biztonságban a nő, mert bizalmát elvesztette, akkor nem fogja kívánni a szexet. Ehhez a megbocsátási folyamatnak végbe kell mennie. Ehhez beszéljétek át, hogy miért törte fel barátod a facebook fiókot? Mit érzett közben? Mi kattant be neki? Hallgasd végig és próbáld meg megérteni az ő saját szubjektív igazságát. Majd mondd el te, hogy te mit éltél át akkor, mit éreztél! Ekkor a barátod hallgasson végig téged! Aztán ismételje el barátod, amit hallott tőled. Próbáljon meg a te cipődben lenni. Ha eddig el tudnátok jutni, az segítene titeket abban, hogy közeledjetek egymáshoz, és visszaálljon a bizalmi légkör.
Remélem sikerül. Csak próbáljátok meg!
Szeretettel,
Emese

Lefoglalom az időpontot