Szülővé válni: krízis a párkapcsolatban

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy félek, hogy rosszul választottam férjet magamnak. Egy éve vagyunk házasok, 2 éve ismerjük egymást és van egy 4 hónapos kislányunk. Az a problémám, hogy nagyon ideges, lobbanékony típus, illetve kétpólusú: egyszer egy angyal, egyszer pedig elviselhetetlen. Kettőnk közt szólva: hisztériásnak tartom. Úgy gondolom, hogy túlérzékeny: a munka, a gyerek, minden kiborítja, kifárasztja, és aztán ő az áldozat, mikor úgy érzem, hogy mindketten egyenlően sokat dolgozunk. De a végén mindig neki van nagyobb baja. Fáradt, fáj a feje, fáj a dereka, fáj a nyaka, “fáj a haja”. Nem mindig ilyen, de az esetek 50%-ában körülbelül. Nem tudom, mit kéne tennem, tanácsot, segítséget sosem fogad el. Inkább csak szenved. Engem ez pedig nagyon zavar.

Nagyon békés, nyugodt, jókedvű és energikus ember vagyok, de nagyon elszomorít a férjem szenvedése. Állítsa szerint nagyon szeret minket a kislányunkkal, és sokszor ezt érzem is, de sajnos ez a negatív gondolkodás és elégedetlenkedés, sokszor türelmetlen hisztéria mindent elront.
Tudom, ennyi alapján nem lehet belelátni egy kapcsolatba, én még is arra kérem, hogy segítsen valamerre elindulni, mit tehetnék ebben a helyzetben?

pár újszülöttjével
Photo by Pixabay

A szeretet és a törődés fontossága

Kedves E.!
A szülővé válás krízisében vannak. Ez nagyon nehéz, embert próbáló változás. Férje apává érik. Arra emlékszem,  amikor férjem a kisfiunk megszületése után kb. ugyanígy, 3-4 hónappal csak feküdt a padlón. Fájt a háta. Nem tudtam mit tenni. Elmentünk otthonról és amikor hazamentem még mindig ott feküdt. Korábban őt nem láttam így. Kellett neki néhány hónap, míg rájött, apa lett és ez már így is marad. Sírás, kakis pelenka, éjszakai felkelések, kevesebb szex. Ez a férfiaknak is óriási változás. És ők nem is szoptatnak és kevesebbet ringatnak, ezért lassabban alakul ki a babával az a kötődés, ami feltölti, energizálja az apukákat is. Természetes az az állapot, amiben vannak. Tudom, E. is fáradt lehet, hiszen kimerítő tud lenni az éjjel-nappali szolgálat. De ha E. a nyugodtabb típus, talán lesz annyi lelki ereje, hogy szeretettel együtt túléljék férjével ezt a fizikailag is nehéz időszakot.

Nézzék meg, hogy az 5 szeretetnyelv: minőségi idő, ajándék, testi érintés, dicséret, szívesség közül  melyekkel tudják egymást szeretni és törődjenek egymással! Zárjanak össze egy családdá! A stresszt és a frusztrációt úgy tudjuk a legkönnyebben elviselni, ha közben szeretve érezzük magunkat. Kérem, mutassa meg a férjének is ezt a cikket, hogy ő is tudjon róla, egy normális állapot, amiben vannak, szülők ezrei mennek ezen keresztül.

Szeretettel,

Kövér Emese, párkapcsolati coach

Párkapcsolati Elakadások kezelése Online, egyéniben is. Foglalj időpontot a lenti naptárban!

Tudnivalók az online tanácsadásról

Lefoglalom az időpontot