Szeretsz-e, szerelmes vagy-e még belém?

Elmúlik-e a szerelem?

Gyakran kapok olyan levelet, ami a szeretet/szerelem elmúlásáról, a megszokásról, az igaziról, a tűz kihúnyásáról, a szenvedély elmúlásáról kérdez. Most itt felsoroltam aztán mindent, de a lényeg ugyanaz: ELMÚLIK-E A SZERELEM?

Ez csak a vírushelyzet?

“Röviden, tömören az a lényeg, hogy mintha elhidegült volna tőlem a párom (ő 19, én 21). A vírus helyzet miatt elvesztettem az állásom, ő meg ugye, a suli miatt otthonról tanult. Összeköltöztünk, az anyjáéknál laktunk, csak így tudtuk megoldani. Kb. 2 hétig “laktam” ott, mert azt éreztem, hogy mintha megszűnt volna a kapcsolatunkban az intimitás. Ezelőtt semmi probléma nem volt. Majd kétszer megpróbáltam vele megbeszélni, hogy mi a baj és az lett a válasz, hogy valamiért zavarta, hogy ott vagyok. Frusztrálta a helyzet, plusz, mint utólag kiderült, valami gyulladásos betegsége is lett, mert ezalatt a 2 hét alatt folyamatosan rosszul volt. Gondolom, ez is rátett a tűzre és a második ilyen beszélgetésünknek az lett a vége, hogy hazaköltöztem, mert ezt szerette volna, de mikor ezt ugye beszéltük, sírva fakadt és mondta, hogy nem akar elveszíteni, csak neki ez így nem jó, és most lehet, hogy én kezdek bekattani a bezártság és az egyedüllét miatt. De olyan, mintha már nem szeretne.

Mikor írásban elmondtam neki a dolgot, hogy mit érzek, és hogy szeret-e, vagy szerelmes-e belém, akkor azt mondta, hogy szerelmes, csak ez a helyzet bonyolult. Szó szerint ez volt a válasza és félek, hogy valami nem kerek. Állandóan csak ezen kattogok, és ebben szeretném kikérni a véleményét, hogy mitévő legyek, illetve hogy én kattantam-e be, vagy ön is úgy látja, hogy már nem szeret? Válaszát előre is köszönöm!”

mezőn sétáló fiú
Photo by Pixabay

A szerelemhormonok termelődése 1,5 – 3 év után már nem olyan intenzív

Sajnos azt nem írta, hogy mióta vannak együtt, de feltételezem, hogy években mérhető. Ugyanis a szerelemhormonok 1,5-3 év után nem termelődnek már olyan intenzíven, mint kapcsolatunk elején. Így, ha nem ápoljuk a kapcsolatot, az a káosz irányába indulhat el. Megszűnik a szenvedély, megszokássá válhat a szex is, és kiüresedhet a kapcsolat. Az ellaposodásban elkezdhetjük egymást hibáztatni, vagy azt gondoljuk, hogy ami megszűnik, az nem lehetett igaz szerelem, ezért félrelépünk és másnál keresünk újra szerelmet. A szerelmi háromszög pedig újra izgalmat jelent, és ezért önigazolásunkban biztosnak érezzük, hogy hát akkor a régi kapcsolatunk valóban nem az igazi volt. Aztán, ha a háromszögből páros kapcsolat lesz, kezdődik minden előlről egészen addig, még rá nem jövünk, hogy minden kapcsolat csak akkor fenntartható, ha azt kölcsönösen ápoljuk.

A legtöbb kapcsolatnál a fent leírt gyakori forgatókönyv. 1,5 – 3 év után, ha nem akarjuk, hogy szétmenjünk, el kell kezdeni új energiákat beletenni a kapcsolatunkba. Ez lehet egy leánykérés is, vagy gyermekvállalás, de ha jól látom a korukból, ez itt még igen korai lehet.

Fontos azt látni, hogy a szeretet megmarad, de a szerelem tüze, ha nem ápolják, kihúnyhat. Találják meg azokat az örömöket, amik kapcsolatuk elején vagy egyénileg, vagy párosan jó hangulatot, jó kedvet okozott. Amikor hálásak voltak, hogy élnek. Koncentráljanak most az együtt töltött pillanatra, vagy a jövőre. Koncentráljanak arra, ami jó, amiért hálásak lehetnek.

A mozgás segít nem csak stresszes időkben

A munkahely elvesztése stresszes idő. Itt különösen tudatosnak kell lenni, hogy a rossz körülmények ne húzzanak le, hogy maradjon hit és remény, hogy talál állást és kijönnek ebből a rossz helyzetből.

Kapaszkodó lehet a napi rutinban, hogy min. 30 perc mozgás sok szerelemhormont termel (ugynevezett feniletilamin, PEA, Phenyl – Ethyl – Amine). Ennek szintetikus változata a kedélyjavító gyógyszerekben is megtalálható, és ez az a hormon, ami 1,5-3 évig nagyobb mennyiségben van jelen a szerelmes agyunkban.

A szerelemhormonról, PEA, Fenetilamin, Phenyl-Ethyl-Amine

Szóval az intenzív mozgás nem csak rutint és fegyelmet ad, de 30 perc után jó hangulatot is eredményez. Nagyon tudnám ebben a nehéz időszakban javasolni hogy sportoljanak együtt vagy külön minimum 30 percet!
Én szerintem, mivel a barátnője sírva fakadt és mondta, hogy nem akarja elveszíteni, az Önök kapcsolata jó alapokkal rendelkezik, szeretik egymást, csak ebben a nehéz helyzetben még figyelmesebbnek kell lenniük Önmagukkal és egymással.
Nagyon szurkolok, Emese

Lefoglalom az időpontot