Szeretem és reménykedem, hogy megváltozik

Üdvözlöm. A párom szerintem energiavámpír. Folyton panaszkodik, csak a problémákról akar beszélni. Ügyes, okos, értelmes embernek tartom. Mindent meg akar csinálni és nem fogadja el, hogy a terveihez kevés egy élet is. Sorolja a tennivalóját, valóságos hiszti rohamot produkál. És csak mondja, csak mondja… Én meg csak hallgatom. Próbálom logikusan, kedvesen elmondani, hogy szépen sorban, ami belefér, megcsináljuk. De csak újabb indulat kitörést érek el. Ha csak meghallgatom, az a vád ér, hogy engem nem érdekel. Úgy érzem, így nem lehet élni, csak az örökös panaszt hallgatva. Már többször arra gondoltam, hogy elhagyom. De szeretem és reménykedem, hogy megváltozik. Mit tegyek, hogy meggyógyítsam. Depresszió, pánikroham, vagy csak energiavámpír?

Üdv. L

mosolygós és egy szomorú fej
photo by Pixabay

A negatív hozzáállás kezelése

Kedves L.!

Elnézést a késői válaszért, koronavírus és minden. Na de nem akarok én is panaszkodni. A lényeg, hogy szerintem ez a fokozódó düh normális a párjától akkor, ha nem tudja kiereszteni a fáradt gőzt. Van az úgy is, hogy jól kipanaszkodja magát és utána nyitott lesz L. kedves gondolataira azzal kapcsolatban, hogy megcsinálják a teendőket? Amíg párja csak a teendőket látja és nem kap arra időt, hogy hangosan gondolkodva rendezze a fejében a dolgokat, addig lehet, nem lesz befogadó a jó tanácsra, mert inkább elfogadásra vágyik. Vannak emberek, akik így működnek. Lehet párja is pesszimista, kevésbé optimista mint L. és ebben más a működésük. Csak hallgassa meg, aztán mondjon 1-2 biztató szót és megy az élet tovább. Persze, ha nincs idő, vagy energia éppen meghallgatni, akkor csak mondja, hogy később, most nincs ideje, pedig valóban szeretne figyelni rá.

A depresszió az a helyzet, amikor azt érezzük, hogy kicsúszik életünk irányítása a kezünkből és a körülményeink minden igyekezetünk ellenére elsodornak. Ez egy állapot, amin segíteni lehet, ha megtanulunk a jó dolgokra is figyelni. Talán a szép dolgok észrevételében tud segíteni a párjának, de ha erre kényszeríti, azzal csak azt sugallja, hogy ő nem elég jó. Kérdezze meg egy-egy panaszkodós alkalommal, hogy mire vágyik valójában. Ha a vágy azonnal nem is teljesíthető, de sokszor az is segít, hogy elképzeljük, milyen szép lesz majd, ha teljesül. Ilyenkor persze ha nem hiszek abban, hogy teljesülhet, frusztrálhat a vágyott és az elképzelt állapot különbözősége. Ez feszültségérzet, düh, tehetetlenség, de ha kimondom az érzéseket az segít.

Jó egészséget,

Emese

Lefoglalom az időpontot