Próbáltam kezelni magamban, de az újabb alkalommal nem tudom visszafogni magam

23 éves nő vagyok, a párom 34 éves. 8 hónapja vagyunk együtt. Nagyon jól megvagyunk minden téren, egy kivételével. Ő szeret nélkülem elmenni a haverokhoz vagy olykor egy pasis nap. Pl. munka után nem jött haza, hanem hívott, hogy segít szerelni a barátjának, kb fél óra és hív, hogy menjek el érte. Na, hát ebből lett másfél óra, mert sörözgettek. Én nagyon megsértődtem és csúnyán összevesztünk. Ilyen kérdések merülnek fel a fejemben, hogy én miért nem lehetek ott, miért zavarnék én ott. Erre a válasza, hogy ő sincs a nyakamon, amikor a barátnőimmel vagyok. Nem jár sokat, de nagyon zavar, én is szeretnék ott lenni… az előző kapcsolatom 6 évig tartott, de ott bármikor, bárhova mehettem vele. Nem volt olyan, hogy csak ő.

Az meg végképp zavar, hogy ezek nincsenek előre megtervezve, csak spontán felhívják és ő megy… egyszerűen ameddig odavan, tiszta ideg vagyok, érzem, hogy a szívem majd kiugrik, próbáltam kezelni magamban, elhatároztam, hogy nem fogok hisztizni, de az újabb alkalommal nem tudom visszafogni magam…

nő idegesen ül a székében
photos by Pixabay/Pexels

Hiszti helyett felnőtt kommunikáció

Kedves G!

Szerintem jó úton vannak. Azt gondolom, valahogy meg tudták beszélni, hogy a párjának szüksége van pasis napra. Azt hiszem, ezért is határozta el, hogy nem fog hisztizni. Egyébként meg szerintem egy nő igen is finoman hisztizhet és duzzoghat egy bizonyos határon belül, hiszen ettől is nő a nő. A hiszti az a határaim kifejezése. Hogy nekem nem tetszik, ha nem tervezetten mész el pasis napra. Ha halkan mondom nem hallod, hát hisztizek, hogy meghalld. Ezt a férfinak és persze a szülőknek is nehéz elviselni, ezért mondják, hogy hisztis a gyerek. Fordítsuk ezt át: A határozott önérvényesítésre és a szükségleteink vágyaink kifejezésére igenis szükség van. Gyerek énállapot helyett ezt felnőtt módban, egy egészséges kapcsolatban kifejezhetjük valahogy így:

“Nagyon zavar, hogy fél óra helyett 1,5 óra lett a szerelés. Látom, hogy nem is szereléssel, hanem sörözéssel ment el az idő és becsapva érzem magam. A 1,5 órát nekem is be kell terveznem az életembe. Légy szíves, legközelebb segíts, hogy minél pontosabban megmondod, mikor menjek érted, mert nekem is vannak elfoglaltságaim. És egyébként meg hiányoztál és az utóbbi időben úgy érzem, a barátaiddal többet voltál együtt, mint velem, féltékeny is vagyok. Mert tudd meg, jól érzem veled magam és szeretnék többet veled lenni 🙂 Légy szíves, működjünk együtt!” Szerintem ez így, ebben a formában nem hiszti, hanem egy felnőtt önérvényesítő kommunikáció. Olyan felnőtté, aki kész a párjával együttműködni.

Ezt csak azért írom, hogy ne érezze magát rosszul attól, hogy néha hisztizik. Azért is teheti, mert ilyenkor hiányzik a párja. Szeretne a párja életének minden részében ott lenni. Ez egy szükséglet, ami nyilván nem lesz kielégítve, mert a párja igényli a pasis napot, és Ön szereti annyira a párját, hogy ezt megadja neki. Na meg a feszültség és az abból származó hiszti onnan is jöhet, hogy szereti a párját, de ugráltatva érzi magát és a szabadság megélése sérül.

A levegő feltétele a szerelmi tűz égésének

Idézek egy dolgot a leveléből:

“Nem jár sokat, de nagyon zavar, én is szeretnék ott lenni…”

Szerintem egy párkapcsolatban kell néha a távolság, a levegő. Ez a levegő feltétele a szerelmi tűz égésének. Az emberi identitásunknak szüksége van az új ingerekre, például a barátainktól. Jó az, ha a párjának van baráti köre és időnként megy. Ami az együttműködésre romboló hatású lehet, ha ezek a találkozások nem szervezettek és a leírt módon zajlanak.

Esetleg ilyenkor tényleg barátnőzhetne, vagy ha csak magányra vágyik, az is rendben van. 🙂

Minden jót,

Emese

Lefoglalom az időpontot