Ő nem akar újabb babát, én igen

Szeretnék második gyereket. A párommal már 16 éve vagyunk együtt. Volt, mikor nagyon jól kijöttünk egymással és voltak olyan időszakok, amiket nehezen élt túl a kapcsolatunk. Szeretjük egymást, még ha nem is lángoló szerelemmel. Néha talán utáljuk is… bár, én azzal vigasztalom magam, hogy minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek. Én 35, a párom 38 évesek, és a legszebb csoda az életünkben a kislányunk, aki 3 éves. Csodálatos kislány és imádjuk mindketten őt. Angliában élünk, távol a családjainktól, idősebb szülőktől. Én 3 évet voltam itthon a kislányommal, ami egy jó ideig teljes fizetés kiesést jelentett. Itt annyiba került volna a bölcsi, mint a fizetésem. A párom nem keres rosszul, de nagyon drága az albérlet! Borzasztóan drága. Így bizony, jelenleg mínuszban vagyunk. Én elkezdtem dolgozni, jelenleg hétvégente, de lassan többet, ahogy a kislányunk mehet többet oviba. Szóval az észérvek teljesen az ellen szólnak, hogy második gyerekünk legyen. Tavaly történt egy baleset, én babát vártam, amiről nem tudtam, és felvettem a házi orvos által javasolt mmr védőoltást. Félve attól, hogy nem lesz egészséges a kisbaba, elvetettük.

Én összetörtem.

Nem tudtam, sőt, nem akartam előtte második kisbabát, de bár, ez már lassan 1 éve lesz, én nem tudok másra sem gondolni, csak arra, hogy én akarok még egy kisbabát. Imádom a lányom és szégyellem, hogy kettészakad a szívem, az egyik tökéletesen boldog, hisz ő a legszebb csoda, de másik fele megszakad és nem tud másra gondolni, csak még egy babára. A párom nem akar. Nem, mert mire helyreállnánk, újra anyagi problémáink lennének, meg ő csak a lányunkra akar már figyelni és megadni neki mindent. Ő már öreg lesz, úgy érzi. Nem akar, én akarok. Sok-sok hónap eltelt és én harcolok, hogy szeretnék és nem jutunk előre. Csúnya dolog, de mar ultimátumot adtam, hogy én pedig gyűlölni fogom ezért, és így nem élhetünk együtt. Ő azzal ijesztget jogosan, hogy a lányom fog engem gyűlölni, ha tönkreteszem a családunkat ezért, de én nem tudok megnyugodni…

Nem tudom, mit tegyek, itt tényleg nincs kompromisszum. Nincs fél gyerek. Tudom, hogy nem kényszeríthetem és hogy boldognak kellene lennem, ha már van egy gyönyörű kislányom, de nem tudom elfogadni, hogy nekem meg csak le kell, hogy mondjak az álomról így. Igazából én a lányomnak is hiszem, hogy sokkal jobb lehetne, ha lenne testvére. Kérem, segítsen! Nem tudom, mit tehetek, mit szabad tennem.

lány a kistestvérével fekszik
photos by Pixabay/Pexels

Együtt a gyászolásban is

Kedves B!

Köszönöm az őszinteségét, hogy az 1 éve elment babáról is írt. Nagyon megérint a sorsa, mert én is átéltem egy babavesztést, sőt nagyon közeli családtagom is ment át olyan helyzeten, hogy életvédelemből művi vetélést kellett megtenni. 

Bár erős nők vagyunk, de jogunk van a gyászhoz. Amin most keresztülmegy, azt gondolom, nemcsak arról szól, hogy szeretne második gyereket, hanem arról is, hogy elment egy magzat, akit gyászol. És ez attól független, hogy mennyire imádja a kislányát vagy a párját.

Ha a párja fél is a bizonytalan anyagi körülmények miatt a második gyerek vállalástól, talán abban tud Önnek segíteni, hogy ebben a gyászban együtt legyenek attól függetlenül, hogy lesz-e második baba.

Szétszálaznám így 2 részre ezt az érzést. Az egyik a gyász, a veszteség élménye, a másik pedig egy újabb gyermek utáni vágy. Ebben valóban nincs kompromisszum, mert nincs fél gyerek, ahogy írja. Ahogy hallom, itt az ellenkező vélemény már szembe is fordítja Önöket a férjével. Kérdezi, mit szabad tennie? Szerintem nagyon jó lenne az, még mielőtt kisebb háború indulna el Önök között, ha pozitív jövőképet festene Önmagának és férjének is. Lesz gyerek, lesz baba, csodálatos lesz, és meséljen erről a férjének is, hogy hogyan képzeli 4-esben a közös jövőt. És igen, én is azt gondolom, hogy a testvér a szociális készségeket is erősíti és gazdagítja kislánya életét is.

Minden jót,

Emese