Nem tudom, ha kibékülünk, nem lesz-e újra az az érzése, hogy egyedül szeretne lenni

Jó napot! 22 éves lány vagyok, a párom, akivel pár napja szakítottunk, 29 éves. Asperger-szindrómás, emiatt az utóbbi időkben nem figyelt rám eléggé és ő sem érezte jól magát, mert rátört a magányérzet, hogy szeretne egyedül lenni a saját kis világában, mint azelőtt, amikor összejöttünk. 5 hónapja voltunk együtt, de nála laktam már. Ő dolgozni nem tud elmenni, én pedig most munkanélküli vagyok, de a túlzott féltékenysége miatt szerinte csak veszekedés lesz, ha elmegyek dolgozni. Viszont, mind a ketten szeretjük egymást és most békülni szeretne. Nem tudom, hogy ha kibékülünk, nem lesz-e újra az az érzése, hogy egyedül szeretne lenni.

Köszönöm a választ.

férfi és nő ölelkezik
photos by Pixabay/Pexels

Igény az egyedüllétre

Kedves E.!

Sajnos nem vagyok az Asperger-szindróma szakértője, de amennyire én tudom, az asperger-szindrómások bizony időnként nem a megszokott szociális viselkedési mintákat követik, így valóban előfordulhat, hogy jobban zavarja őket a társaság. Én személy szerint nem tekintek az Aspergerre szindrómaként vagy zavarként, hanem úgy állok hozzá, hogy a világ és abban mi, emberek sokszínűek vagyunk. Ki társaságkedvelőbb, ki kevésbé. Ha párja időnként magányra vágyik, az egy nem aspergeres, úgymond normál spektrumon belüli emberrel is előfordul. Ezt bizony türelmesen toleráljuk, és így törődünk párunk szükségleteivel, így fejezzük ki, hogy szeretlek, és igyekszem megadni neked azt, amire vágysz. De eközben E. ne feledkezzen meg Önmagáról sem. Önmagának is adja meg a törődést. Ha dolgozni szeretne, menjen el dolgozni. Különben miből tartják fenn az életüket hosszú távon?

Szerintem ha kibékülnek, akkor is lehet akár mindkettőjüknek olyan érzese, hogy átmenetileg magányra, egyedüllétre vágynak. Ez természetes emberi érzés. Nem mindenki igényli a társas kapcsolatokat egyenlő mértékben.

Minden jót,

Emese