Napi szintűek a konfliktusok, mindenben hibát talál

Üdvözlöm! Egy szerintem manapság (sajnos) nem ritka problémával fordulok önhöz. A gyermek érkezése után tönkrement házasságról! Röviden próbálom összegezni: a férjemmel 17 éve vagyunk együtt.12 év küzdelem, és szenvedés után jött a Kisfiunk, aki ma már 3 éves.

A férjem egy alapból nem könnyű természetű ember (kos), amit a kisfiunk érkezése előtt jobban toleráltam… ez, amióta szülők lettünk, azonban hatványozódott. 🙁 Borzasztóan kritikus, egy hagyományos családmodellből jött, ahol mindent az anya intéz, csinál s teszi egy zokszó nélkül… beleértve a gyereknevelést, háztartásvezetést stb… Én mindezek mellett dolgozom is, igaz 6 órában jelenleg. Ha orvoshoz kell vinni a fiunkat, elviszi ugyan a férjem, de jelezve, hogy neki így felborul a napja. Pedig vállalkozóként az idejét ő osztja be. Napi szintűek a konfliktusok már, mindenben hibát talál, a hozzáállásomban, a gyereknevelésben… és a háztartás körüli teendőkben, pedig Isten a tanúm, annyira igyekszem minden téren a maximumot nyújtani, néha erőmön felül.

Már egy jó ideje nincs házaséletünk sem, én úgy érzem, semmi tisztelet, semmi emberséget nem kapok. A stílus is legtöbbször lekezelő, már nem tudunk kommunikálni vita vagy veszekedés nélkül, legtöbbször igyekszünk nem a kisfiunk előtt – hozzáteszem. DE, ha vita van, előkerülnek a b… megek, és ez csak egy apró töredéke a szókincsének. Szóba került a válás többször, de erre az a válasza, hogy tönkre tenném a gyerek életét, nézzem meg, akik elváltak, a gyerekek milyen sérültek lettek. A családban, baráti körben sok válás van, volt… pedig tanult szülőkről, párokról van szó. Kérem segítsen, mit tehetnék? Külső segítségről, terápiáról hallani sem akar, egyrészt mert szerinte ővele nincs baj, másrészt nem hisz benne… és különben is, neki meg ne mondja egy idegen hogy mit csináljon és hogy… hát ennyit róla. Én nyugodt, alkalmazkodó természet vagyok, de inkább voltam, mert elfáradtam. Előre is köszönöm a tanácsát!

nő és férfi ül a padon egymástól elfordulva
photos by Pixabay/Pexels

Dolgozzanak kimerültségükön

Kedves Sz.!

Nagyon megragadott levelében ez a mondat: “pedig Isten a tanúm, annyira igyekszem minden téren a maximumot nyújtani, néha erőmön felül”. Talán itt van a párkapcsolati zaklatottságuk legfőbb oka. Kimerültek. Ott van a gyereknevelés, a háztartás, férjének a vállalkozás. Nem csoda, ha házaséletük sincs, ettől meg aztán még stresszesebb lehet egy párkapcsolat, hiszen az alapvetően az intimitás, gyengédség egymásra figyelésre épül.

Ha ilyen stresszes a környezet, gyökeres változtatásokra van szükség saját maguk és közös gyermekük érdekében. Hogyan tudnának pihenni? Van segítségük? Nagymama, bébiszitter, vagy valaki aki besegítene a háztartásban? Kicsi gyerek mellől a munkába visszatérés is nagy feladat, akkor is, ha ez 6 órában történik. Ilyenkor felborul a status quo, azaz a kapcsolatban az egyensúly. Hiszen korábban normális lehetett az, ha a feleség, aki egyébként is otthon van a gyerekkel, egyedül ellátja a háztartási feladatokat. Viszont ha anyuka is visszamegy dolgozni, szükséges, hogy a z apa is beszálljon a háztartásba. Ha más nem azzal, hogy kifizeti a takarítónőt. És persze erre lehet mondani, hogy anyuka 6 órában dolgozik csak, apuka meg vállalkozóként 10-12-ben, de az a helyzet, hogy a munkába való visszatérés új helyzet, amihez hozzá kell szokni.

Érzelmi stresszel jár az újdonság, a megfelelni akarás és a bizonytalanság is, hogy vajon a gyerek jól van-e az intézményben. Több idő kell még ezt megszokja az anya, belerázódik az új helyzetbe. Így ha apa nem adja meg az érzelmi támogatást anyának az érzelmi stressz feldolgozásához, és anya egyedül van ebben a helyzetben, akkor legalább apa anyagilag segítsen az ebéd, vagy a takarítónő bérének a kifizetésével, amíg anya újra önmagára nem talál, vagy legalább kipiheni magát. Javaslom, hogy dolgozzanak a kimerültségükön. Azt hiszem a férje is kiemrült. Valahogy próbáljanak meg énidőt és közösen töltött időt is találni. Kipihenten szebb az élet. 🙂 Minden jót, Emese

Lefoglalom az időpontot