Mit tegyek, hogy több törődést kapjak a páromtól?

Mit tudnék tenni, hogy a párom több törődést, figyelmet, kedvességet adjon? Van egy tolókocsis barátnője, két hetenként oda jár, úgymond segíteni, őrá nagyon sok energiát, időt, pénzt áldoz. Én, aki mellette vagyok és mindenben segítem, alig kapok kedvességet, figyelmet, törődést. Ha odamegyek hozzá vagy tv-t néz vagy olvas, pedig csak pár órát vagyunk együtt. Apró meglepit sem kapok, ami fent tarthatná a kapcsolatunkat, mert mindent a másik kap. Még két éve sem volt ilyen, sokszor okozott meglepetést, örömöt. Ha erről akarok vele beszélni, azt mondja, hogy erőszakos vagyok, meg egy kapcsolat nem ház, hogy építsük. De megtartani sem fogja tudni így. Hogy tudnék hatni rá, mert szeretem ennek ellenére, ott hagyni nem akarom, de nem tudom elfogadni, hogy másnak mindent megad, én meg, aki sokszor segítek, kedveskedek, nem érdemlem meg ugyanazt. Mit tegyek, hogy másként gondolja? Köszönettel. 

Válasz Sz-nek

Kedves Sz!

Levele megérintett, mert 1,5 évet dolgoztam Angliában gerincsérültekkel - kerekesszékes és ágyhoz, kötött mozgásukban korlátozott emberekkel. A párja tolókocsis barátnőjéhez fűződő viszonyát nem látom, de Sz. leveléből azt olvasom, hogy párja valamiért mélyen elköteleződött a tolókocsis barátnő mellett. Sz. ismeri részletesen az ő történetüket? Ennek a történetnek a megismerését a kettejük kapcsolatában kulcsfontosságúnak látom. Azt javaslom, kérdezzen. Ha egyből nem is jön válasz, mert esetleg nem szívesen beszélnének róla, akkor is bízzon benne, hogy idővel betekintést nyer majd a mély elköteleződés megértésébe. Azt olvasom, hogy nagyon szereti a párját. Nekem nagyon szimpatikus az, hogy azt kérdezi, Ön mit tudna tenni ahhoz, hogy a másik szeretetét érezze.

"Ha erről akarok vele beszélni, azt mondja, hogy erőszakos vagyok,"
Ebben az esetben párja kritizál, ítéletet alkot, aminek az ellenszere szerintem az alábbi  forgatókönyv.

Gyengéd nyitás:

  1. Beszéljen egyes szám első személyben
  2. Beszéljen az érzéseiről
  3. Fogalmazza meg a szükségleteit, a kívánságait, a vágyait
  4.  Ne mondjon ítéletet vagy kritikát a másikról, sem a barátnőről, mert ebben az esetben párja visszakritizálhat, vagy bezár. Nem fogja magát ettől olyan környezetben érezni, ahol biztonságosan beszélhet és meghallgatják.

Pl. Magányt éltem át, amikor meglátogattad a barátnődet. Hiányoztál és kicsit féltékeny is voltam, mert én is szerettem volna meglepetést kapni. De megértem, hogy elköteleződtél arra, hogy kéthetente látogasd és szeretném jobban megérteni a kettőtök közötti kapcsolatot.

Gyengéd Nyitás

Üdvözlettel, Emese

Lefoglalom az időpontot

Vélemény, hozzászólás?