Miért a feleségek kezdeményezik a válóperek 65%-át?

A nők 100 éves választójogára emlékezve

1919. november 17-én kaptak anyáink Magyarországon először választójogot. Ekkor még nem volt egyenlőség. Csak azok a nők szavazhattak, akik tudtak írni és olvasni. 1922-ben a férfiak 24 éves koruk után szavazhattak, míg a nők csak 30 éves koruk után.

Az általános, egyenlő és titkos választójog csak 1945-től valósulhatott meg, a II. világháború után. Kérdem, miért? Azért, mert az I. és II. világháborúban temérdek férfi életét vesztette. A nők maradtak, és valakinek újjá kellett építenie az országokat. A németek emlékeztek, hogy Németországot az életben maradt nők építették újjá, török vendégmunkások és családjaik behívásával. Náluk ezért változott a kultúra és megjelenhetett egy női miniszterelnök is.

Most béke van itthon, Európában. Illetve inkább úgy fogalmaznék, hogy a háborút a családi frontjainkon vívjuk.

A nagy egyenjogúságban nők ezrei képesek eltartani egy családot és így a ’60-as évektől lavinaként indult el a válások sora Magyarországon is. Már nem voltak pénzügyileg rákényszerítve egy rossz házasságra. És voltak „dolgok”, amiket már nem lehetett megtenni a nőkkel. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-ben a válóperek 65%-át a feleségek adták be. A két legfőbb válóok a hűtlenség, illetve az alkoholizmusból eredő problémák.

Nem vagyok feminista. Párkapcsolati tanácsadó vagyok. Az egyenlőségben és mégis a különbözőségben is hiszek. A férfi és a nő is ember, ezért, mint ember egyenlő. Mégis a férfi, férfi. Erősebb fizikumú, más hormonháztartású és még kulturálisan is más, hiszen pusztán férfiúi létéért megkapta a jogot a tanulásra évszázadokon át. A nő pedig nő. Ők még csak kb. 150 éve tanulhatnak intézményesen. Az 1800-as évek közepén Elizabeth Blackwell volt az első nő, aki orvosi diplomát szerzett.

Sok nő, miután tanult és karriert vállalt, majd azt megtörve gyermekeket szült már felfedezte női identitásának szilaj erejét. Sokszor nem tudja a férfi, mit kezdjen az erős nővel. Olyan, mint egy férfi, de nem az. Érzelemre, szeretetre és támogatásra vágyik. Valami olyanra, amit a férfi még soha nem adott senkinek évszázadokon keresztül. Így a nő új szerepével hirtelen a férfi is új szerepben találta magát. Oldalán egy eszményi erős és szilaj nő, akit meg kellene szelídíteni? De hogyan? Ilyennek még sosem látta őt és nem beszéli a nyelvét. De a tomboló erejét érzi.

Ennek a női erőnek a szemléltetésére csak egy példa:

Hogy a nőt 1919-ben „érdemesnek tartsák” a szabad választásra tanulnia kellett. Írni és olvasni. Ezt a nő vállalta, sőt évszázados tudásszomjával túl is teljesítette. Ma már több nő tanul, mint valaha. Óriási a különbség. 1920-ban a diplomás férfiak száma 67.919 fő volt, míg a nők csupán 5.553-an voltak. 1 évvel a választójog törvénybe iktatása után. Kényszerpályán voltak a nők, mert csak a tanulással lehettek egyenrangúak. Vágytak a szabadságra, amire minden emberi lélek eredendően vágyik. 2001-ben fordult meg a szám, hogy Magyarországon már több diplomás nő volt, mint férfi. Az eddig lekötött vágyaink felszabadultak. Hozzá kell tenni, hogy első egyetemi tanítóink férfiak voltak, és végső soron ők látták be, hogy egyedül nem megy, társra, egyenrangú felekre van szükségük a Felvilágosodott férfiaknak. 2011-ben pedig már közel 200.000-rel több női diplomás volt, mint férfi. (Szintén KSH adatok.)

Egyáltalán, miért válnak el a házastársak, ha egyenrangúak?

Mert a háztartásban, és a gyermeknevelésben túlnyomórészt a nők vállalnak szerepet. A férfiak kevésbé folynak be erre a területre, így a nők sok helyen túlhajtják magukat. Ha túlhajtják magukat, elfelejtik magukat nőnek érezni. Alvásra, nyugalomra vágynak, mert ekkora hajsza mellett kiégnek. Nekik ahhoz is többet kell teljesíteni, hogy ugyanakkora fizetést kapjanak, mint férfitársaik. Azt érzik, hogy a családban fölösleges a férfi és inkább púp a hátukon. A férfiak pedig nem tanulták meg, hogy hogyan vegyék ki részüket a háztartásból és a gyereknevelésből, mert senki nem tanította meg nekik. Azt sem taníthatták meg nekik apáik, hogy hogyan kell egy nőnek érzelmi támogatást adni. Korábban erre soha nem volt szükség, és csak néhány felvilágosult férfi tette meg. Ezt az érzelmi támogatást korábban a nők egymásnak adták, ma pedig a férfiaktól is várjuk.

Egy túlhajszolt nő nem túl kedves, inkább katonás. Nem marad ereje kedvesnek, nőiesnek és szexinek lenni. Mintha 2 férfi élne egy háztartásban? Nem, csak 2 kenyérkereső, és az egyik fokozottan vágyik az érzelmi támogatásra. Csökken az intimitás, a gyengédség, az érzelmek megélése, ami a jó szexuális életnek is az alapja lenne. Megtörténik az elhidegülés és a megcsalás. Majd eljutunk a válásig.

Ha már úgyis teljesítmény-centrikus világban élünk, dolgozzunk össze! Az 1+1 legyen több 2-nél! Tanítsák meg a nők a férfiakat arra, hogy hogyan tudnak részt vállalni feleségük életében. Ha a nők nyitottak és elnézőek a kezdeti ügyetlenkedéssel, már elkezdett áramolni oda-vissza a szeretet. Adok és kapok. Akkor nem adnak be a nők válópert és nem költöznek el otthonról, ha jól érzik magukat a társukkal. A férfiak akkor nem csalják meg a feleségüket, ha jut otthon is szex. De ez oda-vissza áramló szeretet. A kérdés, hogy ki ad előbb?

Az ad előbb, aki a tudás birtokában van és vállalja önmagáért és saját életéért a felelősséget. Na meg az, akinek még maradt erre energiája. Nők! Ti, akik képesek vagytok ilyen gyorsan ennyi diplomára szert tenni, közben gyereket szülni és nevelni, háztartást vezetni, közösségben dolgozni, lépjétek meg ezt is!

Most lehet azt mondod „kösz, még ezt is”? Nekem elegem van, inkább beadom a válópert és jobb lesz egyedül. Nem viszek a nyakamon koloncot!” Nem, a nyakadon véletlenül se vigyél koloncot! Bagdy Emőke jut eszembe: A férfi a fej, a nő pedig a nyak. A fej viseli a kalapot, de a nyak nagyon ügyesen forgatja. Mutatja a fejnek az irányt. A nyakadon fejet vigyél és fordítsd a jó irányba! A férfi ember. Vannak jó tulajdonságai, csak meg kell keresned, különben egyedül össze találsz roppani a súly alatt.

A nők azok, akik átadhatják a háztartási és gyereknevelési ismereteket férjünknek, mint ahogy anno férfi tanárainktól tanultunk fizikát, kémiát, orvoslást építészetet és egyéb tudományokat elsőként az Egyetemeken. De ez még így kevés lesz. Anyáinktól, nagyanyáinktól is tanultunk valamit. Érzelmi támogatást. Szeretetáramoltatást.

Miért szerettél bele a férjedbe. Miért döntöttél úgy, hogy ővele kötöd össze az életedet és ő lesz a gyermekeid apja? Ha úgy tekintesz a férjedre, mint felvilágosult egyenlő társra, ő nem fog elutasítani.

Egy felvilágosult férfi tiszteli benned a felvilágosult nőt és ha hiszel önmagadban és benne, partnered lesz.

Még mielőtt gyengéden bevezetnéd férjedet egy olyan világba, ahol támogat téged gyereknevelésben, háztartásban és érzelmileg is melletted áll, kérlek véss emlékezetedbe egy dolgot! A férfi nem tudja, mert soha nem csinálta, nem gyakorolta még azt, amit most tőled tanulni fog. A nők tudják, mert évezredek óta, generációkon át csinálják. A nő érdeke, hogy tisztelje meg önmagát és a családját azzal, hogy ne legyen túlhajszolt. Ehhez azonban segítségre van szüksége. Ha úgy állunk neki, hogy inkább megcsinálom én, mert az gyorsabb, az hosszútávon nem vezet semmi jóra, abból már megint csak a túlhajszoltság lesz. A gyermekvállalási kor, valamint a nyugdíj kitolódása miatt keveseknek van nagymama-nagypapa a közelben. A jó bébiszitter pedig kevés és sokszor megfizethetetlen.

A társunkra számíthatunk. A férfiak itt vannak és lesik, hogy miben támogathatják a határozott, erős, tanult, bátor nőket, akik annyi mindent túléltek már. De nem tudják, hogy hogyan kell feleségeiket támogatni. Félnek, hogy elrontják. Félnek, hogy nem lesznek elég jók nekünk. Ti, nőtársaim mondjátok el fáradtságotok ellenére a lehető legszelídebben társatoknak, hogy pontosan mire van szükségetek. Ha jól csinálták, dicsérjétek és öleljétek őket! Így tanulnak. Erre időt kell szánni, igen. Ez nem verseny. A férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról, és itt leltünk közös otthonra a Föld nevű bolygón.

Párkapcsolatsegítő praxisom a parkapcsolatsegito.hu -n érhető el. Azért dolgozom, hogy férjek és feleségek megtanuljanak egymást támogatva kommunikálni, együttműködni. Célom, hogy a párok rájöjjenek a kapcsolatukban rejlő szinergiákra, hogy erősségeikkel kiegészítsék egymást. Hiszem, hogy az én+te többet jelent, mint 2 ember, abból lesz a mi. Szeretném a párokat együttműködésükben támogatni, hogy gyermekeiknek már kiegyensúlyozott férfi-női mintákat örökítsenek át. Szeretném, ha a jövő generációi egészséges családokban növekednének.