Megcsalás, hűtlenség

Korábban el sem tudtam volna képzelni, hogy megcsal a férjem és én mégis vele maradok. Azt gondoltam, ha megcsalna, kész, kerek perec elválnék. Mi az, hogy nem tiszteli a házasságot és megcsal engem, aki "mindent megteszek érte"! Még a megcsalás gondolata is felháborított. Ma már másképpen látom. A megcsaláshoz én is kellettem. És talán azt gondoltam, mindent megtettem érte, de valójában nem azt tettem, amire neki volt szüksége.
megcsalás vita

Mi lehet a megcsalás mögött?

Ez a cikk azoknak a nőknek szól, akiket megcsalt a párjuk. Tudd, hogy ez a cikk nem minden esetre igaz, ez csak olyan kapcsolatokra érvényes, ahol kimaradt hosszú, hosszú időn keresztül a nemiség közös megélése.

Mire van szüksége egy férfinak Maureen McGrath szerint?

Maureen McGrath Kanadában él, ír származású tanácsadó. 16 milliós nézettségű videója a szex nélküli házasságok témáját feszegeti.
Egy férfi vonzó, férfias férfinak akarja érezni magát, aki minél szélesebb körben tovább örökíti a génjeit és szexet kíván. Ha ezt a feleségétől nem kapja meg, más nőnél fogja keresni. Maureent idézem: "Szeretkezz a férjeddel addig, amíg tudsz, mert különben ő másnál fogja keresni vágyainak beteljesülését."

Erre lehet felháborodsz, hogy hogyan is tudnék vele akárcsak egy ágyba is kerülni, amikor soha nincs hozzám egy kedves szava, pedig mindig csak főzök, a gatyáit mosom és a gyerekeit nevelem.

Van választási lehetőséged. Úgy döntesz nem lépsz le, esetleg csalod vissza a párod, csak hogy önértékelésed rendbe hozd? Hajlandó vagy nekifutni újra és újjáépíteni a kapcsolatod? Akkor kérlek szánj még egy kis időt arra, hogy tovább olvasod ezt a cikket!

Ez a videó azokról a "szexet éhező" férjekről szól, akiknek a szeretetnyelve a testi érintés és feleségük elutasítását élik meg.

Ha téged megcsaltak, lehet a te férjed is hasonlótól szenvedett?

Michele Davis párterapeuta beszél a megcsalásról

Sajnos a videóhoz nincsen magyar felirat, így megpróbálom pár mondatban itt össze is foglalni a lényeget.

Michele 16 éves volt, amikor a szülei elváltak. Azt hitte, hogy a szülei kapcsolata rendben van. Sohase vitáztak, minden este együtt tették le a gyerekeket. Mégis egy napon elváltak a szülei. Úgy tűnt számára, hogy minden előzmény nélkül. Ekkor szétesett a kamaszodó Michele élete. A szülei válásának köszönhetően szenvedélyesen kezdte kutatni az összetört házasságok megjavításának módját. Ennek köszönheti azt is, hogy 40 éve boldog kapcsolatban él férjével.

A szexet nélkülöző, és ezért romló kapcsolatokban az egyik fél szenvedélyesen akarja a szexet, míg a másik nem. Így előbb-utóbb elvész az intimitás a kapcsolatból. A párok már beszélgetni sem beszélgetnek, esetleg külön is alszanak, és a kapcsolat hűtlenségbe, majd válásba torkolik.

A vágy egyensúlya

De mi lehet az alacsony libidó oka? Hogy az egyik fél egyáltalán nem kívánja a szexet? A válasz összetett, de ennek ellenére egyszerű módszerekkel lehet segíteni a problémán. ÉS! Nem csak a nők érintettek az alacsony-libidóban, hanem számos férfi is.

Az alacsony libidójú fél tartja kontroll alatt a pár teljes szexuális életét. Ez nem manipuláció az ő részéről, ez csak így van. Ez igen furcsa, ha belegondolunk abba, hogy a házasság közös akarattal jön létre, és mindent megbeszélünk: hogy akarunk-e gyerekeket, hova megyünk nyaralni, mi a helyzet a szüleinkkel, mi lesz a pénzügyeinkkel, csak éppen a szexről nem beszélünk?

Michele beszél egy párról, Maryről és Johnról. John csendes, nem panaszkodik, de a tanácsadás utolsó 15 percében megszólal. Mary csak péntekente hajlandó a szexre 10 és 12 között. Ha más alkalommal fordulok felé elutasít. És ez hogyan érint téged John? - kérdezi Michele. Beszélhetnék Maryhez? - mondja John. Mary amikor ott fekszem melletted az ágyban és feléd fordulok, te pedig elfordulsz tőlem és alszol. Én nem tudok elaludni csak fekszem melletted és a plafont bámulom. Közben arra gondolok vonzódsz-e még hozzám, szeretsz-e még úgy, ahogy én szeretlek téged, akarsz-e még velem élni. Csak fekszem melletted és a világ legnagyobb magányát élem át. Eközben Mary sírni kezdett és elárulta, hogy ebbe még sosem gondolt bele, és igyekezni fog, hogy John ezt többé ne érezze.

Sajnos az esetek többségében nem oldódik meg ilyen egyszerűen a párok helyzete. Az egyik fél ha megemlíti a szexet az a másikból haragot vált ki, majd szó szót követ és agresszív vita kerekedik. De a harag nem jó afrodiziákum.

Fontosnak tartom még tisztázni azt, hogy a megcsalás nem a megcsalt fél hibája. A hűtlen fél elmulasztotta szükségleteit megbeszélni, magányát megosztani a másik féllel. Az egyszerűbb félrelépést választotta, mintsem hogy meglévő kapcsolatát építette volna újjá. A megcsalás mindkét fél egyenlő felelőssége. Megcsalás után be tudnak gyógyulni a sebek. Igazából annyira erősen fel tudja rázni ez az esemény a kapcsolatot, hogy ha a két fél sikerrel túljut a krízisen, kapcsolatuk egy magasabb szinten folytatódik.

Esther Peler videója nagyon szemléletesen magyarázza, hogy mi történik megcsaláskor a felekben. Ehhez a videóhoz már magyar felirat is van. Esther onnan közelít, hogy a megcsalás összetöri a saját énképünket és a világba vetett bizalmunkat. Szerinte a boldog kapcsolatban élő hűséges párokkal is megesik, hogy csalnak. Ha valamilyen külső szituáció miatt kicsúszik a lábuk alól a talaj és adottak a körülmények megcsaláson veszik magukat észre. (Sokszor azért, hogy vitalitást vigyenek az életükbe.) A viszonyok inkább a vágyról szólnak mint a szexről. Ha a kapcsolatunkba belefektetnénk annyi energiát, mint amennyit a viszonyainkba, nem kellene szenvednünk a kapcsolatban, vagy hiányt megélnünk. Egy embernek általában 2-3 házassága, vagy kapcsolata van életében. A viszony egy kapcsolat végét jelenti, és megváltoztatja az ember személyiségét. A viszonnyal a házasság véget ér, de egy párkapcsolati tanácsadás lehetővé teszi, hogy ugyanazzal az emberrel -aki már egy más személy - újraházasodjunk.

Ha kapcsolatodban hibák jelentkeznek és nem tudod, hogy miként javíthatnád ki őket, akkor felütheti kapcsolatodban a fejét a viszony, amely menekülés csak a problémáktól, azokat meg nem oldja.

Allan és Barbara Pease : A férfinak szex a nőnek szerelem kell című könyvéből idézem a viszony kilenc fajtáját:

1. Kelendő vagyok-e még viszony

"Talán úgy érzi partnere elhidegült, vagy nem tölt elég időt önnel. Esetleg fiatalon tapasztalatlanul házasodott."

2. A kapuzárási viszony

"Élete delén foglalkoztatni kezdi mi értelme az egész létezésnek. Nem maradt-e ki valamiből? Most okvetlenül tennie kell valami emlékezeteset, valami őrültséggel kell igazolni a létezését."

3. A viszonyítási viszony

"Mindennapos eset a házasság első éveiben, vagy egy új tartós kapcsolatban. A viszony alanyának gyötrő kételyei vannak, hogy jól döntött-e."

4. Az időzített bomba viszony

"Ennek a viszonynak az az oka, hogy Ön nem akar odaállni a társa elé, és nem akarja a szemébe mondani, hogy elég volt, nem érzi így jól magát. Még ezt sem tudja igazán megfogalmazni mi a baja, mire van szüksége. Csak azt gondolja, ha felrobbantja a kapcsolatot, majd csak össze tudja állítani úgy, hogy jobb lesz mint eredetileg. Nem fukarkodik az árulkodó jelekkel."

5. A szemet szemért viszony

"Társa megcsalta, most tehát visszacsalja, hogy megmutassa ez mennyire fájt."

6. A zokogni akarok viszony

"Az ilyen viszonyban a szexnél jóval több idő fordítódik arra, hogy kiöntse a szívét. Tulajdonképpen a szex csak mellékszál az ingyenes terápiához képest."

7. A nekem jobb jár viszony

"Ilyen viszonyt akkor kezd, ha felmegy a piaci értéke egy jobb állás, egy diploma miatt, vagy pedig a társának zuhant le valamilyen okból a piaci értéke."

8. Az otthon ezt nem kapom meg viszony

"Társa nem hajlandó valamire, amire Önnek nagy szüksége enne. Legyen az szex, vagy őszinte beszélgetés. Ön tehát az egész kapcsolatát kockára teszi."

9. A véletlen viszony

"Valami hiányzik a kapcsolatukból és Ön vagy a társa letagadta ennek hiányát, de a körülmények kedveztek egy viszony kibontakozásának, ezért Ön belekeveredett egy viszonyba."

Hogyan ébresszem fel magamban a vágyat?

És mégis ha már egyszer úgy döntök maradok a kapcsolatban és értem, hogy a páromnak szexre van szüksége szeretetem, elfogadásom jeleként hogyan tüzeljem fel magamban a vágyat, amit szikrányit sem érzek?
Először is, ahogy Michele videójából is kiderül nem kell feltüzelned a vágyat, csak engedd magad, menj bele a játékba és a testközelségből adódóan a tested oxitocint fog termelni, ami szerelmi hormon és megjön a vágy. Nem lesz borzasztó. Ha ezt mégis borzasztónak éled meg felmerül a kérdés, hogy estél-e át gyerekként vagy felnőttként szexuális bántalmazáson, kihasználáson. Ha igen, keress fel egy szakembert és gyógyítsd be ezt a múltbéli sebed.
Sokszor az is elég, ha a nagy rohanásban kötelező jelleggel szánsz magadra egy kis időt. Ha úgy is gondolod nincs egy szemernyi időd sem fodrászra, kozmetikára, tekintsd ezt befektetésnek önmagadba, a kapcsolatodba. Az egészség vonzó. Még egyszer: fogd fel a magadra szánt időt befektetésnek. Ha vonzónak érzed magad a párod is vonzónak fog látni. Az önbizalom igen nagy szexepil.

Az előbb említett Esther Peler az erotikus intelligenciát kutatja, mert hogy ilyen is van 🙂 A vágy egy tartós kapcsolatban, hosszú évek után is felkelthető. Ez az agy és a képzeletünk játéka. 2 évig természetes módon termelődnek a hormonok, utána már az intelligencia műve. Nézd meg Esther előadását arról, hogy mi is játszódik le bennünk, amikor vágyat érzünk.

Összegezve a megcsalás mindkét fél felelőssége a kapcsolatban. A legrázósabb esetekből is van kiút, ha a két fél hajlandó a kapcsolat újjáépítésén közösen dolgozni. Megcsalás még a legboldogabbnak hitt kapcsolatokban is előfordul. A szexualitás, ami a megcsalás előtt hiányzott a kapcsolatból érzéki intelligenciával feltüzelhető, ez az intelligencia pedig mint minden, fejleszthető.

Vélemény, hozzászólás?