Már nagyon nehéz a távkapcsolat

K. levele

Két éve vagyok távkapcsolatban a barátnőmmel, aki nem mellesleg bangladesi. Úgy ismerkedtünk meg, hogy egy nap rám írt spontán egy közösségi oldalon és két héten belül már kapcsolatban is voltunk hirtelen. Gyorsan történtek a dolgok. 1,5 évig nem is tudtunk találkozni, azonban miután felvételt nyert Németországba mesterképzésre, tavaly végre összejött az első találkozás. Minden úgy ment, ahogy elképzeltem. Azóta járok ki hozzá 4-5 napokra majdnem minden hónapban. Nagyon szeretjük egymást, de már nagyon nehezen viseli a kinti létet Németországban, miután egyedül van, hátrahagyta a családját, a barátait és én sem lehetek mindig ott... Mindennap többször is beszélünk video chaten és tényleg maximálisan próbálom támogatni, de így is úgy érzem, hogy nem tettem meg mindent, amit lehet. Ő 26, én 22 éves vagyok. Még két év van az egyetememből itt, utána tervezek kimenni hozzá véglegesen, de félek, hogy addig nem fogja kibírni. Mit tudnék még tenni, ami jelentősen megkönnyítené a helyzetét?

Válasz K.-nak

Hát nagyon együtt érzek. Én is éltem 20-as éveimben távkapcsolatban. Nehéz elviselni a vágyakozást és számolgatni a napokat úgy, hogy legszívesebben röpülnék és már vele lennék, ha tehetném azonnal. Különösen akkor nehéz, ha a hétköznapjaimat éppen nem foglalják le a teendőim: tanulás, munka, család, barátok. És az élményeimet is szeretném megosztani a másikkal. Gondolom ti is hasonlót éltek át.

Ahogy ötletelek a helyzeteteken, eszembe jut németországi ösztöndíj Neked, vagy fél év halasztás, amit munkával töltesz. Ebben vajon a barátnőd is tudna segíteni? Fel tudná mérni a kinti lehetőségeket?
Eszembe jut az is, hogy könnyebb úgy elviselni a távollétet, ha mindig van mit várni. Ha tudjátok elválásnál a következő találkozás időpontját. Az is növelné a kötődést, ha barátnőd a te otthonodat is meglátogatná. A kötődést az is erősítené, ha Te is meglátogatnád párod családját és otthonát, még ha az oly messze is van.
Javaslom, hogy ötleteljetek erről együtt is. Hiszen Róla is szól ez a kapcsolat. Hogy Neki hogyan lenne könnyebb még a hátralévő időben a távkapcsolatotokban elviselni egymás fizikai hiányát.
Sok örömet kívánok Nektek, Emese

Szeretnéd személyesen tanácsadáson kezelni párkapcsolati nehézségedet?

Foglalj időpontot párkapcsolati tanácsadásra itt!

Vélemény, hozzászólás?