Így kössetek kompromisszumot!

Megoldható konfliktusok kezelése

Á levele:

A párommal 1 éve élek együtt és mindketten nagyon önfejűek és erős személyiségek vagyunk természetünkből adódóan.
Vannak dolgok, amiken egyszerűen nem tudunk zöld ágra vergődni. Két hasonló természetű, de mégis teljesen különböző nézetekkel, vágyakkal és elképzelésekkel. Én mennék még kirándulni, szórakozni, ő ellenben szinte csak a számítógépen szeret játszani. Sokszor azt érzem, hogy nem is számítok, mert mióta együtt vagyunk, még sosem kaptam meg azt, amit szerettem volna. Neki jó ez az élet, hogy dolgozunk és csak pihizünk, meg játszunk és tv-zünk, nekem kevés... Viszont az biztos, hogy nagyon szeretjük egymást és nem tudunk 1 napot sem külön tölteni. Tehát a természetünk és különbözőségünk miatt sok a vita köztünk.
A kérdésem az lenne, hogyan tudnánk végre középutat találni úgy, hogy mindkettőnknek jó legyen?

Válasz Á-nak:

Kedves Á!

Ha két hasonlóan erős személyiség összekerül, ott valóban nehéz megegyezni, ha különböző módon képzelitek a közösen töltött szabadidőt. Viszont a kulcsmondat, amit leírtál: "szeretjük egymást és egy napot sem tudunk külön tölteni". Na, ebből számomra az következik, hogy képesek vagytok kompromisszumkötésre.

Van egy Fánk nevű játék, amit nagyon tudnék javasolni.
Vegyetek elő 1-1 lapot, először külön-külön. Rajzoljatok egy belső és egy külső kört, azaz egy fánkot. A belső körbe írjátok fel, hogy mi az, amiből ha a szabadidő eltöltésére gondoltok nem tudtok és egyáltalán nem akartok engedni. Nektek arra elemi szükségetek van. A külső körhöz viszont jegyezzétek fel azokat a pontokat, amiben képesek vagytok kompromisszumra, közös nevezőre.

Példaként olyan kompromisszum jut eszembe, hogy havi x alkalommal csak kettesben maradtok otthon és nem mentek ki. Vagy ő köt olyan kompromisszumot, hogy havi x alkalommal elmegy veled kirándulni.
Lényeg, hogy írjátok le ezt külön-külön, majd ha kész, mutassátok meg egymásnak a fánkotokat. Miközben átbeszélitek a köreiteket a következő kérdéseket tegyétek fel egymásnak:

  • Miben értünk egyet?
  • Melyek a közös érzéseink a témával kapcsolatban?
  • Milyen közös céljaink lehetnek?
  • Hogyan tudnánk ezt a helyzetet és a másikat jobban megérteni?

Mi a helyzet, ha nem megy a kompromisszumkötés? Ott mélyen egy életcél, egy nagy álom, egy vágy húzódik meg. A következő cikkben erről egy részletesebb leírást találtok.

A párkapcsolati konfliktusok két fajtája, az egészséges konfliktuskezelés titka

Minden jót, Emese

Úgy érzed elakadtál? Szeretnéd személyesen tanácsadás keretében megosztani velem párkapcsolati nehézségedet?

Itt tudsz időpontot egyeztetni párkapcsolati tanácsadásra

Bővebben a személyes tanácsadások menetéről itt olvashatsz

Vélemény, hozzászólás?