Hogyan veszekszik egy párkapcsolati tanácsadó?

Őszintén a saját házasságomról

Szokták mondani, hogy aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja. E közmondás szerint párkapcsolati tanácsadóként én nem tudom megfelelően kezelni a kapcsolati konfliktusainkat, ezért inkább tanítom.

Hát, hogy őszinte legyek van benne igazság, mert tegnap korántsem tudtam annyira kezelni mint ma, és holnap jobban fogom ezt csinálni. Gyakorlat teszi a mestert. Az én házasságom is folyamatosan fejlődik, boldogabbá válik. Ez annak köszönhető, hogy párkapcsolati tanácsadást tanulok – igen ez egy életfogytig tartó tanulás – és annak is köszönhető, hogy a férjem partner abban, hogy jobbá tegyük a kapcsolatunkat. Elemi érdeke, hiszen ő is nyakig benne van ebben a kapcsolatban. Bátran szól, ha baj van.

Tegnap ezt a levelet kaptam férjemtől. Írt az az online tanácsadás rovatba.

Férjem levele

Kedves Emese,

10 éve élünk együtt a párommal, két gyerekünk van. Összességében elmondhatom, hogy boldog 10 évet tudhatunk magunk mögött. Mégis mindig új megpróbáltatások elé állít az élet, ezügyben kérném a segítségét.

A párom ha fáradt (kialvatlan, stresszes, menstruál...) teljesen kikel magából és gondolkodás nélkül vádaskodik, sérteget, megvet, válással fenyeget... Minekután a kialvatlanság (kis gyerekek mellett) és a menstruáció sem túl ritka jelenség, ez a probléma egyre súlyosabb. Ilyenkor kontrollálhatatlan, semmi sem jó, se így, se úgy, legfőképpen én nem...

Ha elmúlik a "fáradtság", visszakapom a régi tündéri páromat, akibe beleszerettem és még mindig szeretek. Viszont a jó napokra is rányomja a bélyegét a korábban még számolatlanul kiabált sértegetés.
Tudom, hogy mindenkinek lehetnek és vannak is rossz napjai, ez normális. De szükségeszrű az, hogy minden ilyen alkalommal mélyen a másik lelkébe gázoljon? Hogyan lehet elkerülni, hogy pár ilyen rossz nap heteket tegyen tönkre az életünkből, vagy rosszabb esetben váláshoz vezessen? Egyre nehezebb elviselni ezeket az éles hullámvölgyeket.

Előre is köszönöm segítségét.

Férjem levele

Válasz férjemnek

Kedves P.!

Együtt érzek most Önnel, amikor mélyen a lelkébe gázolt az a személy, akivel 10 évvel ezelőtt az életét kötötte össze. Az a társ, akivel közösen vállalták 2 gyermek felnevelését. Talán a bántása még fájóbb és még inkább övön aluli ez a sértegetés és vádaskodás, mert 10 év hosszú idő és jól ismerik már egymás gyenge pontjait. Pontosan oda boxol ahol legjobban fáj.

Látja közben feleségét úgy is, mint kialvatlan, stresszel terhelt embert. Azt gondolom, hogy felesége nagyon mély ponton lehet akkor, amikor sérteget és vádaskodik. És azt gondolom, hogy ilyenkor nem csak testileg van mélyen, de lelkileg is. Nem hobbiból sértegeti Önt, mert ezzel felesége Önmagának és kapcsolatuknak is sebeket okoz.

Hogyan is lehetne elkerülni, hogy újra ilyen hullámvölgybe kerüljenek?

Tény az, hogy a nők érzékenyebbek ha menstruálnak. De koránt sem mindegy, hogy ilyenkor mit vágnak a másik fejéhez. 2 dolgot csinálnék:

1. Az egyik, a vádaskodások mögött lévő álmok és szükségletek felkutatása. Mert minden visszatérő konfliktus mögött egy beteljesületlen álom húzódik. Találják ezt meg és beszéljenek egy nyugodt napon saját nagy álmaikról, életcéljaikról.

2. A másik annak kidolgozása, hogy feleségével hogyan állítják meg az erős kritikát és vádaskodást akkor, ha bekerül felesége ebbe a magát és a kapcsolatukat egyaránt romboló sértegető hullámba. Felesége nem hobbiból vádaskodik. Amikor már olyan mélyen van, hogy fáj neki az élet és szárnyaszegett madár vergődésében Önre vetíti ki, hogy miatta nem tudja elérni vágyait, abban a pillanatban elborul az agya. Ezt kell kontrollálni azzal, hogy megtanul az erős érzelmi stressz átélésekor néhány önmegnyugtató technikát. Ha nem tanulja meg kontroll alatt tartani az érzelmi stresszt és felülírni az ilyenkor zsigerből elborító érzelmeket, akkor házasságukban nem tudnak hatékonyan együttműködni vágyaik, életálmaik eléréséért. A nem kezelt érzelmi stressz az egészségükre is rányomhatja a bélyegét. Ezért nincs más út, csak a tudatosabb létállapot. Egyezzenek meg egy közös jelben, például mutasson fityiszt, amivel gyorsan és hatékonyan jelzi, még azelőtt, hogy felesége elárasztja Önt vádaskodásaival, hogy “Drágám ezek a sértések és vádak nekem piszkosul fájnak, azt érzem, hogy éppen szavakkal gyilkolsz, fáj, kérlek hagyd abba. Ezzel magadnak is ártasz. Beszéljünk inkább az álmaidról, vagy előtte aludj most rögtön, hogy aztán kipihenten tudj az álmaidról beszélni!”

Idáig tart férjemnek írt válaszom.

Kövér Emese párkapcsolati tanácsadó

Egy-egy veszekedés háttere rendkívül összetett

Mi ezt tegnap végigbeszéltük. Az egyezményes gyorsan használható jel ötlet egyébként párkapcsolati tanulmányaimból jött, a fityiszt pedig férjem találta ki. Ezek a veszekedések nagyon komplex dolgok. Egyszerre jelenik meg nálam a fáradtság, ami fizikai stressz, ez fokozottan jelen van a menstruációs vérveszteség miatt is. Dobálnak a hormonok és a külvilágból jött ingereket sokszor érzelmi stressznek élem meg. Pl. kritikát kapok köszönetnyilvánítás helyett akkor, amikor úgy éreztem, hogy alkalmazkodni próbáltam. Ehhez adódik hozzá, hogy azt látom a férjem nem támogatja egyik életálmomat – igaz nem is ellenzi és ő meg pont úgy látja támogatja. Milyen negatív is voltam tegnap! És ehhez hozzáadódik sok régi, át nem beszélt sérelem is, amin ösztönösen “bosszút állok” sértegetéseimmel. Szeretnék ezekért megbocsátani, és magamnak is szeretnék megbocsátani, hogy nem voltam képes a saját érzelmi önmegnyugtatásomra. És eközben látom kívülről magam. De a következő időpillanatban már sírok, mert annyira szeretem őt és nem akarom bántani. Dobálnak a hormonhullámok is. Ő pedig annyira szeret, hogy roppant kreatív módon írt egy levelet nekem, a párkapcsolati tanácsadónak.

A párkapcsolati tanácsadók nem élnek tökéletes házasságban, de egyre jobb házasságban élnek, mert folyamatosan tanulják, hogy hogyan legyenek jobb férjek és feleségek, teremtve ezzel önmaguknak boldogabb párkapcsolatot.

A 10 év alatt mi 7-szer költöztünk, éltünk 4 különböző országban, átéltük 2 gyermek megszületését és egy 3. elmenetelét, egy fájó vetélést. Felújítottunk 2 házat és veszekedtünk jó párszor csúnyán is és vitáztunk szépen is. Sokat tanultam abból, hogy Vele vagyok kapcsolatban. Ő a Társam, akit nagyon szeretek és ezt az életre szóló élményt, hogy vele rosszban is és nem csak jóban együtt vagyok nem adnám oda Dáriusz összes kincséért sem. Ez a kapcsolat a miénk, és változását mi együtt formáljuk. Ez a mi fityiszünk.

Köszönöm leveled és az elmúlt 10 évet!

Vélemény, hozzászólás?