Hogyan tudnám megmenteni a kapcsolatot?

A barátnőm másfél évnyi kapcsolat után elkezdett furán viselkedni és olyan indokkal elhagyott, hogy nem értem meg őt és nem illünk össze. Gyanakodtam, hogy van valakije, de kiderült, hogy mégsem. Hogyan tudnám megmenteni a kapcsolatunkat?

szívek hálóból
photos by Pixabay/Pexels

A kapcsolatok különböző szakaszai

Kedves N.!

Sajnos kb. másfél-két évig tart a szerelem első szakasza, amikor rózsaszín szemüvegben a föld fölött repülünk. Kissé “bedrogozott” állapothoz hasonlítható, bár én még sosem drogoztam, de Helen Fisher Miért éppen Ő? című könyvében a szerelmesek agyáról szóló kutatások eredményeiről részletesen ír: összehasonlítják konkrétan a szerelmesek agyi MRI-jét a  drogfogyasztók MRI-jével. Agyunkat elborítja a szerelem jótékony hormonködje.

Itt egy angol nyelvű bő 2 perces videó, amiben az antropológus agykutató Helen elmondja, hogy a szerelem a droghoz hasonlóan függőség.

Amikor ennek az első szakasznak, a “rózsaszín szemüvegnek” vége, jön a kapcsolatokban a bizalmi szakasz. Ha ebben a bizalmi szakaszban törekszünk egymás megértésére és egymás felé fordulva dédelgetjük a kapcsolatot, a kapcsolat megmenekül, stabilizálódik, megmarad hosszabb távra. Sok ilyen bizalmi kapcsolódás után következik be a kötődési, vagy szigorúbban mondva “elköteleződési szakasz”, ami egy életre szóló párkapcsolat alapja.

Kérlek, olvasd el ezt a 3 cikket! Remélem, ezekből választ kapsz arra, hogy hogyan tudnád megmenteni a kapcsolatod.

Minden jót,

Emese

Lefoglalom az időpontot