Hogy bizonyítsam be neki, hogy ezt még vissza lehet hozni, mert érzem, hogy így van?

Szia. A történetem elég hosszú, de igyekszem rövidre fogni. Egy ideje elromlott köztünk a viszony. Háttérben féltékenykedés és fel nem dolgozott sérelmek állnak. De nem is ez most a probléma. Volt egy vitánk, ahol megkérdezte, hogy szerelmes vagyok-e belé. Én nemmel feleltem. Ennek oka az elmúlt időszakban nyújtott viselkedése. Ettől függetlenül szeretem és én érzem, hogy vissza lehet ezt még hozni. Viszont ő nem hisz ebben, szerinte ha elmúlt, akkor ennyi is volt. Hiába magyarázom kézzel-lábbal, hogy nem múlik el csak úgy, igazából meg kéne teremteni azt a hangulatot, ami volt. Jelenleg azt érzem, ő nem az a férfi, akibe beleszerettem, vissza akarom kapni azt az embert, akiért megdobbant a szívem. De hajthatatlan ezzel kapcsolatban, már bánom, hogy nemet mondtam neki. Úgy érzem, titkolnom kellett volna és majd szépen megoldódik.

Mit tegyek? Hogy bizonyítsam be neki, hogy ezt még vissza lehet hozni, mert érzem, hogy így van? Köszönöm!

"Love" felirat csillagszóróból
photos by Pixabay/Pexels

A szerelem 3 fázisa

Kedves F.!

Szeretnék egy korábbi blogbejegyzésből idézni, mert a történetedre illik. A szerelem 3 fázisa: 1. Rózsaszín szemüveg, működik a kémia? Jó az íze, jó a szaga?

2. Bizalmi fázis, a demo szakasznak vége. Miért is szerettem bele? Szóval egész hátralévő életemben vele fogok szeretkezni? Kezdődnek a nézeteltérések és a viták. Bízhatok benned? Ott leszel, ha szomorú leszek, ha beteg leszek, ha nem leszek elég jó neked? Mint a 2-3 éves gyerek, aki folyamatosan feszegeti és áttörni próbálja a korlátokat. Ha ezt megteszem, akkor is szeretni fogsz?

Ha a válasz az alábbiak közül valamelyik, az elfordulás a másiktól. Ebből bizalomvesztés, majd eltávolodás következik. “……ha beteg vagy, gyógyítsd meg magad!…..”, vagy “……ha pénzügyi nehézségeid vannak, oldd meg egyedül!…..” Ezek a válaszok mind azt üzenik, hogy “én nem vagyok elköteleződve veled”. Veled vagyok, de ha jobbat látok, lelépek. Ha baj van, azt oldd meg egyedül. Együtt élünk, egy ágyban alszunk, de nem vagyunk elköteleződve. Viszont, ha a bizalmi szakaszban egymás felé fordulunk, az eltávolodás, megcsalás és szétválás helyett elérkezhetünk a kötődési vagy elköteleződési szakaszba.

3. Elköteleződési/kötődési szakasz. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy szerelemben maradni egy életen át lehetséges. Ez a 3. szakasz az együtt megélt bizalmi fázis szakasza után következik. Amikor rájövünk arra, hogy a jóban és a rosszban is tudunk együtt lenni.

Egy kapcsolat alakulása

Amin most keresztülmentek, az természetes működése a kapcsolatoknak. A rózsaszín szemüveg szakasz után, amikor a hormonok már nem hatnak olyan nagy lánggal, elmúlik a szerelem és jön a bizalmi szakasz. Ha ezen a jóban-rosszban szakaszon egymás felé fordultok és megpróbáljátok újra megismerni egymást, jönni fog egy szerelmesebb, de inkább azt mondanám, hogy szeretetteljesebb kötődési szakasz. Ebben is van szerelem, szex, és vágy, de már egy mély elfogadás és ismeret is van a másik világáról.

Az, hogy a kezdeti láng kihűl, majd átformálódik, teljesen természetes. Nem lehet ekkora tűzzel égni folyamatosan. Szerintem neked semmi extrát nem kell tenned, csak törődj továbbra is a pároddal, fordulj felé, esetleg mutasd meg neki is a szerelem 3 fázisát.

A másik meg az, hogy ha egy vita után azt érzed, nem vagy szerelmes, az a vita miatt is van. Az normális, hogy nem tudsz szerelmes lenni, mert éppen vitáztatok. A következő időpillanatban, amikor megnyugodtatok, persze már érezheted a szerelmet. Csak hát igen, néha egy tartós kapcsolatban kifut olyan a szánkon, amivel megbántjuk a másikat. Ilyenkor jó bocsánatot kérni és bocsánatkérésünket tettel is kifejezni. De ne felejtsünk közben magunknak is megbocsátani. Meg tudsz magadnak is bocsátani, F.? Nem akartad megbántani azt, akit annyira szeretsz, de most így jött ki a lépés. Őszinte voltál.

Minden jót,

Emese

Lefoglalom az időpontot