Felemészt a bizonytalanság és a félelem

Üdvözlöm!

10 éve élek együtt a párommal, látszólag minden szép, ház, autó, 2 kisgyerek, 2 és 7 évesek. A második gyerekünk születése után ellaposodott a kapcsolatunk, sűrű viták, nézeteltérések, kiabálásig ritkán fajult a dolog, inkább mindketten magunkba fojtottuk a dühünket. Söpörtük a szőnyeg alá a problémákat, aminek az lett a vége, hogy a párom máshol kereste a boldogságot, megcsalt. Miután kiderült, sokat beszéltünk a miértekről és hogy hogyan tovább. Én szeretem őt annyira, hogy meg tudok bocsátani neki, és újra kezdjük. De a párom nem tudja, mit akar, időt kér (1 hónap eltelt). Jelenleg együtt élünk, de engem felemészt a bizonytalanság és a félelem, hogy széthullik a család.

photos by Pixabay/Pexels

Megbocsátás, sérelmek feldolgozása

Kedves T.!

Bennem reményt kelt az, hogy azt írja, a második gyerek megszületése után laposodott el a kapcsolat, és mivel még 2 éves a pici, ez a megcsalás nem tűnik hónapokon keresztül tartó viszonynak. Így talán még időben kapcsoltak. Reménytkeltő az is, hogy sokat beszéltek a miértekről. Az is jó hír, hogy érez még annyi erőt, hogy meg tudna bocsátani. 

A feleségét most talán emészti önvád is. Ha ez nem egy viszony, hanem az eltávolodás miatti 1 alkalmas megcsalás, talán időben bekapcsolt a lelkiismeret.

A gyerek 4 éves koráig minden a túlélésről szól. A kapcsolat is a túlélésért küzd. Ezért itt nem is koncentrálnék arra, hogy megszűnjenek a viták. Csak élje valahogy túl a kapcsolat.

Feleségének elmondta, hogy meg tudna bocsátani, ha ő bocsánatot kérne?

Próbáljanak végigmenni az alábbi megbocsátási folyamaton:

Sérelmek feldolgozása, azaz mi történjen a bocsánatkérés előtt:

  • mozi – magamról beszélek egyes szám 3. személyben. Beszélek a másiknak az akkori helyzetünkről.
  • mit éreztem ebben a helyzetben? Eközben a másik figyel, esetleg jegyzeteli a kihallott érzelmeket.
  • szerepcsere – most a másik beszél, míg az egyik figyel
  • saját felelősségem a helyzetben – mindig kettőn áll a vásár
  • jövőben mit teszek másképpen, hogy ez a helyzet ne forduljon elő?
  • bocsánatkérés
  • a bocsánatkérés elfogadása – tettek kérése
  • a bocsánatkérés kifejezése tettekkel

A sérelmek feldolgozása mellett jó lenne bekapcsolni ismét a randizást, az együtt töltött minőségi időt, a közös örömöket. (És kisgyerekek mellett az én-időt is. Ez olyan regenerálódásra szánt idő, amit nem a családunkkal töltünk.) Ha csak a konfliktusra, illetve a konfliktusmegoldásra koncentrálnak, akkor nem lesz erejük a változtatásra és újra az eltávolodásban találják majd magukat. Ezért lenne jó egymás felé fordulva az örömökre is figyelni.

A legjobbakat kívánom az egész családnak!

Emese

Lefoglalom az időpontot