Egyedül nehéz

Kedves segítségnyújtók!

Egy olyan krízishelyzetbe kerültem, amit teljesen kilátástalannak érzek. Négy éve költöztem fel Budapestre, itt ismertem meg a páromat, aki négy év után elhagyott… Most itt vagyok egyedül, habár anyukám és testvéreim Budapesten élnek, egy barátom sem maradt. A szakításban úgy gondolom, közrejátszott, hogy bipoláris affektiv zavarral küszködök. Sajnos, voltak nehéz pillanatok. Rendszeresen járok terápiára, nagyon jó orvosom van. Jövő héten is fogok menni hozzá. A munkámra nem nyomja rá a bélyegét, csak nagyon fáj az üres albérlet. Az ürességtől kongó falak. Úgy érzem, mint egy korsó, amely teljesen ki lett ürítve… Csak párom barátai voltak az én haveri köröm is. Sokan hangoztatták, hogy jobb lesz a páromnak egy ilyen nélkül, mint én… Egyedül nehéz, barátok nélkül. Olykor csak írni szeretek és falom a régi sci-fi irodalmat és természetesen a szépirodalmat is, szintúgy. Talán ennyit szerettem volna elmondani. Köszönöm.

férfi egyedül áll a parton
photo by Pexels

Együtt élni a mentális zavarral

Kedves M.!

Nagyon sajnálom, hogy 4 év után véget ért a párkapcsolata. Úgy hallom, hogy a magányt a barátok hiánya is okozza, illetve a bipoláris zavar diagnózisát mint egy megbélyegzést viseli, és ez is elbizonytalaníthatta barátnőjét.

Én úgy tudom, hogy meg lehet tanulni ezzel a zavarral együtt élni és javulhat az életminősége. Ezért is örülök, hogy rendszeres terápiába jár. Kérem, folytassa, főleg, hogy nagyon jó orvost talált.

Még egy javaslat. Vállalja fel bátran a következő párkapcsolatában, hogy ezzel a kínzó hangulatingadozással él. Ez lehet genetikus hajlam, amiről M. nem is tehet. És vannak eszközei, hogy javítsa állapotát, és megtanuljon a hajlam ellenében élni.

A rendszeres, monoton sportot is nagyon tudom javasolni, pl. úszás, futás, kerékpározás. Fokozza a jó közérzetet a szerotonin és endorfin hormonok miatt. Illetve az egészséges táplálkozás és a tudatmódosító szerek kerülése is segít. Lehet a családhoz való közeledés is segítség lenne most, de ezt M. jobban érzi, hogy anyukájával és testvéreivel mennyire kiegyensúlyozott a kapcsolata.

Minden jót,

Emese

Lefoglalom az időpontot