Családi pénzügyek

Én pénzem, te pénzed...

Ez a vita meddő, hiszen ha csak a számok mentén gondolkodunk, nem jutunk közös nevezőre. Tegyük fel, hogy az egyik fél munkaképtelen, egészségügyi állapota miatt tartósan nem dolgozik. Vagy tegyük fel, hogy egy kisgyerekes anyuka éppen nem termel annyi pénzt, mint ha napi 8 órában dolgozna a forintokért. Ha anyagi nehézségeink vannak, azon kaphatjuk magunkat, hogy párunkkal folyton a pénzen veszekszünk. Ekkor a közös célok és a pénzügyek közös könyvelése segíthet. A könyveléshez nem kell ördögi tudás, elég egy rendszeresen használt jó mobilalkalmazás, vagy egy kiadás-bevétel füzet is.

Anyagi stabilitás

Tehát, veszekedéseink a pénz körül forognak, mivel hónapról hónapra élünk, és rohanunk a pénz után. Nincs időnk egymásra, nincsenek megtakarításaink. Ami van, az is kifolyik a kezünkből. Mintha tömködnénk egy süllyedő hajón a lyukakat. Valahogy így fest a helyzet?

Akkor elárulom, az anyagi stabilitás nem hókuszpókusz, nem egy soha el nem érhető cél. Ez egy anyagi (anyagias) világ. Ha már az anyagiasságról beszélünk: a testünk is anyag. Az élethez szükség van tápanyagra, amit a pénzzel veszünk. Mert a 21. században nem mi ültetjük a búzát, hanem vesszük a boltban a lisztet. Attól, hogy van lelkem, még testem is van. Na, de ezt nem akarom túlmagyarázni. A lényeg, hogy nem a pénz az ördög, az csak egy eszköz az anyagi világban. Ha a testünket kordában tudjuk tartani, egészen biztosan a pénzzel is sikerül majd bánnunk. A pénz nem mammon, nem istenség. Egészen egyszerűen eszköz. Nem maga a cél, csak eszköz céljaink elérésére.

Ha azt érezzük, hogy nincs pénzünk, nincs elegendő erőforrásunk, annak 2 oka van. 1: Több dologra vágyunk, mint amennyi pénzt termelni tudunk. (Tovább nyújtózkodunk, mint ahogy a takarónk ér.) 2. Kevés pénzt termelünk.

Látjuk, mindkét oldalról megközelíthetem a kérdést. Hajlandó vagyok-e kevesebbet költeni, hogy ne érezzem folyton az anyagi szűkösséget? Ha a válaszom nem, akkor bizony kénytelen leszek több pénzt termelni. Vigyázat: a pénz megtakarítása nélkül soha, de soha sem fogok megpihenni, és kevesebb idő marad a kapcsolataimra is, ami pedig pihenés és örömforrás is lehet. Szóval miközben többet keresek, hogy szükségleteimet kielégítsem, elfeledkezem a párkapcsolatom fontosságáról, és azt nem támogató közegként élem meg, hanem elkeseredettségem, fáradtságom, dühöm szemetesládájaként. A pszichológiában ezt projektálásnak mondjuk. "Nem veled van a bajom, csak az élettel és elkeseredettségem és dühöm rád vetítem." A pénzügyeink mederben tartását a párkapcsolatban jó esetben együtt végezzük. Ez közös érdekünk. Íme egy nagyon jó blog pénzügyekről, az anyagi stabilitás megszerzéséről.  Kiszamolo.hu

Ez így szépen hangzik, de hogyan keressek többet? Egy új munkahely, új szakma, új nyelvtudás mind a magasabb jövedelem alapja. TANULÁS. Vegyük a fáradságot és tanuljunk. Könnyű annak, akinek van önbizalma és elhiszi, hogy ez megy, ugye? És mitől függ az önbizalmam? Attól, hogy elkezdem csinálni. Csetlek-botlok, gyakorlok és a végén látom, hogy ez sikerül. Minél többször látom, hogy sikerül, annál több önbizalmam lesz.

Kezdjük a pénzügyek kontrolljával

Azt rögtön az elején lássuk be, hogy ha csak veszekszem a párommal, attól több pénzünk nem lesz, sőt, még az energiám is elpazarlódik, pedig ezzel a drága energiával tudnék pénzt keresni, vagy éppen tudnék ezzel az erővel arra koncentrálni, hogy hogyan selejtezzem ki az irracionális pénzügyi elvárásaimat, pl. medence miközben a strand a szomszédban van, túl nagy ház, amit csak takaríthatok, luxus utazások... stb.

Költség-nyilvántartás

Jelen pillanatban rendelkezünk valamennyi havi bevétellel és havi kiadással. Feketén-fehéren írjuk fel, hogy mire adunk ki pénzt. Állapodjunk meg a párunkkal, hogy véget vetünk a meddő vitáinknak, kezünkbe vesszük az életünket, a pénzügyeinket és kilábalunk a hiteleinkből. Ennek első lépése, hogy meghatározzuk a kiadásainkat. Igen, minden kiló kenyeret, rúd szalámit és liter tejet rögzítünk. Fáradságos? Igen, de nem fáradságosabb, mint az állandó veszekedés és a folyamatos hónapról hónapra élés.

Mobil-alkalmazások

Ajánlom a toshl nevezetű mobil alkalmazást. Mi a párommal minden vásárlást ezzel rögzítettünk 8 éven keresztül.

Pénzügyi célok kitűzése

Ha már látom a kiadásaimat és a bevételeimet, mert a nyilvántartást legalább 3 hónapon keresztül vezettem, tudatosságom, pénzügyi intelligenciám fejlődött. Eljött az ideje, hogy párommal karöltve közös pénzügyi célokat tűzzek ki. Ez lehet például megtakarítás, hogy elmehessünk egy második nászútra. Lehet lakáscél, vagy "fizessük vissza nyomasztó hiteleinket gyorsan" cél. Bármi, amiben pároddal közösen megállapodsz. Hidd el, párkapcsolatodat már az is serkenti, előre viszi, ha közösen megoldotok egy problémát, és közös célokat tűztök ki.

Hogyan vedd rá a párodat?

Ha párod erről hallani sem akar, és még arra sem tudtad rávenni, hogy ő is vezesse a kiadásait, a megoldás: beszélgetés, aminek a beszéd és a másik meghallgatása egyaránt része. Ilyenkor fogalmazd meg a szükségleteidet és az aktuálisan benned megjelenő érzéseket. Érzések, mint pl. "Félek a nyugdíjtól, a bizonytalanságtól, a kiszolgáltatottságtól". "Félek, hogy nem tudom megadni a családomnak azt, amit szeretnék". "Irigy vagyok rád, hogy neked jó fizetésed van." "Irigy vagyok, hogy neked több a szabadidőd, mert én is szeretnék több minőségi időt tölteni a családdal." "Több én-időre vágyom." "Vágyom a tőled kapott ajándékra, mert ettől szeretve érzem magam, mert a szüleim is így fejezték ki a szeretetüket irántam, ez pedig több pénzbe kerül." "Szégyellem magam, hogy nem tudok több pénzt termelni, pedig szeretlek és szeretnélek téged ajándékokkal boldoggá tenni. Ez nekem kudarc, hogy ennyit keresek, de dolgozom az ügyön és szükségem van a támogatásodra." ÉRZELMEK és ÁLMOK, ÉLETCÉLOK és SZÜKSÉGLETEK.

Az örökké visszatérő veszekedések mögötti álmok

Minden veszekedés mögött az érzelmi eltávolodás és vágyaink nem teljesülése áll. Ez természetes. Az érzelmek eltűnése után a kettőnk közötti űrt a feszült veszekedés tölti ki. A kisgyerek is azért frusztrált a dackorszakban és hisztizik, mert a valóság nem az, amit ő akar. A valóság az, hogy a párom nem érez együtt velem és nem támogatja az én életcélomat?

Hogyan jövök ki ebből?

Érzelmi támogatással tudjuk megnyugtatni és segíteni társunkat, hogy elfogadja a neki nem tetsző valóságot. A verbális és fizikai erőszak tönkreteszi a kettőnk közötti kapcsolatot, lehet hogy helyrehozhatatlanul rombolja is. Meghallgatás és az érzelmek felszínre hozása után kezdődhet az új valóság teremtése, a jövőépítés.

John Gottman, az USA első számú párkapcsolati szakértője, a Gottman intézet megalapítója. Az ő módszerével (is) dolgozom. Ez a módszer az elmúlt években bekerült az amerikai párterapeuta tankönyvekbe is 5., a legújabb párterápiás módszerként. Az ő csapatának 45 éves kutatása 5000 pár életét vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a párkapcsolati veszekedéseink 2/3-a örökké visszatérő témákon pörög, ezek mögött pedig életálmaink vannak. Ez azt jelenti, hogy ha pénzügyi vitánk újra és újra előjön, emögött különböző életálmaink vannak. Ott mélyre kell ásni! Ebben tudok segíteni.

Összefoglalva

Állítsd meg a veszekedést és a kapcsolat rombolását, mert az előre nem visz, csak az erődet őrli fel. Ha begerjedtek, már nem is halljátok meg, hogy a másik mit mond. Ilyenkor a másik felet nem tudod megállásra késztetni, csak saját magadat. Kezdj el tudatosan bevételt és költséget tervezni. Próbáld meg megbeszélni a pároddal, hogy véget vettek a pénzügyi szélmalomharcotoknak és elkezdtek tudatosan foglalkozni a pénzügyeitekkel. Vezetitek a kiadásaitokat és közös pénzügyi célokat határoztok meg. Ha pedig a párod nem tart veled, akkor se csüggedj. Nézz a veszekedések mögé! Keress érzelmeket, álmokat, szükségleteket! Kezdd el te magad, és később egy másik időpontban próbáld meg újra bevonni a párodat! Lassú víz partot mos.

Coaching

Hozzám a lenti naptárban tudsz időpontot foglalni. Remélem, hogy már ez a cikk is egy kicsit elgondolkodtatott és hozzájárult ahhoz, hogy pároddal gördülékenyebben kezeljétek közösen a pénzügyeiteket. Ha még több segítségre van szükséged szívből ajánlom pénzügyi coach kollégámat, a https://konyhakontrolling.hu/ bloggerét Szabó Pétert.
Péter nem befektetési tanácsot akar adni, hanem támogatást abban, hogy elérd az anyagi biztonságot, az egzisztenciális stabilitást. Szerinte ha a pénzügyeidben izgalmas dolgok történnek, akkor valamit rosszul csinálsz. Ő segít elindulni a pénzügyi tanulásban, ami sokaknál azért is nehéz, mert a szüleiknél is hiányzott egy biztos tudás, amit bármikor levehettek a konyhapolcról. Ha a pénzügyekről sokat veszekedtek szerintem a párterápia mellett érdemes pénzügyi coachingba is belevágni. Péterhez is online lehet bejelentkezni itt: https://konyhakontrolling.hu/penzugyi-coaching/

Vélemény, hozzászólás?