Bolhából elefántot csinálok?

Szia! Azért írok, mert 4 éve élek párkapcsolatban, viszont felismertem, hogy nem tudom megfelelően kezelni a konfliktusokat, és képes vagyok kis dologból is nagy vitát generálni. Nagyon szeretem páromat, és szeretnék ezen változtatni. Előre is köszönöm! 

Válasz T-nek

Kedves T!

Szia és köszönöm a leveled. Örültem, hogy így elébe mész a változásnak, változtatásnak. Szerintem ilyen lendülettel hamarosan kellemesebbé teszed majd magatok számára párkapcsolatodat.

Szeretnék valamit az elején leszögezni:

"Az esetek több, mint 80%-ában a feleség hozza fel a házasságon belüli kényes kérdéseket, miközben a férj megpróbálja elkerülni ezek megvitatását. Ez nem a problémás kapcsolatok tünete, hiszen ez a legtöbb boldog házasságban is így van."

John Gottman: A jól működő házasság 7 alapelve

Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásod azért, hogy felhozol számodra valamilyen nem tetsző dolgot. Bizonyára ez számodra fontos, azért hozod fel, azért vállalsz fel egy esetleges konfliktust is. Nem a tartalomból nő ki  a konfliktus, hanem a formából. Ahogyan felhozzuk a dolgainkat, abból pattan a szikra.

Hogyan NE generáljunk kis dologból nagy vitát?

Avagy hogyan beszélik meg dolgaikat a boldog házasok?

1. Kezdj nyugodtan, ne kritikával! És ha kell, várj a kezdeményezéssel párod jó hangulatáig. Így nagyobb eséllyel hallgatnak meg.

2. Panaszkodhatsz, de ne vádaskodj. Beszélj egyes szám első személyben és inkább az érzéseidet hangsúlyozd: aggódás, düh, szomorúság, harag... stb.

3. Egyértelműen fejezd ki a szükségleteidet.

4. Próbálj meg végig halk és kedves maradni.

5. Ha azt érzed, hogy elszabadulnak a negatív indulatok, tarts legalább fél óra szünetet. Lélegezz! Menj sétálj egyet! Menj ki a szabadba!

Bármit mondjatok is, mindkettőtöknek igaza van. Ez a szubjektív igazság. Lehet, különböző módon közelítetek meg egy kérdést, de az a ti saját nézőpontotok, egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Viszont kapcsolatotok érdekében elfogadjátok egymás nézőpontját és igyekeztek egymás felé közelíteni. Ha egy pár erre képtelen, a probléma egy nagy múltbéli sérelmen alapszik, amin még nem tudtak tovább lépni. És ehhez érdemes külső segítséget igénybe venniük.

Minden jót, Emese

Úgy érzed, folyamatossá váltak a veszekedések és otthonod egy csatamező? Szeretnéd, ha inkább a nyugalom szigete lenne?

Bejelentkezés

Úgy érzed elakadtál? Szeretnéd személyesen tanácsadás keretében megosztani velem párkapcsolati nehézségedet?

Itt tudsz időpontot egyeztetni párkapcsolati tanácsadásra

Bővebben a személyes tanácsadások menetéről itt olvashatsz

Vélemény, hozzászólás?