Bolhából elefántot csinálok?

Szia! Azért írok, mert 4 éve élek párkapcsolatban, viszont felismertem, hogy nem tudom megfelelően kezelni a konfliktusokat, és képes vagyok kis dologból is nagy vitát generálni. Nagyon szeretem páromat, és szeretnék ezen változtatni. Előre is köszönöm! 

Válasz T-nek

Kedves T!

Szia és köszönöm a leveled. Örültem, hogy így elébe mész a változásnak, változtatásnak. Szerintem ilyen lendülettel hamarosan kellemesebbé teszed majd magatok számára párkapcsolatodat.

Szeretnék valamit az elején leszögezni:

"Az esetek több mint 80%-ában a feleség hozza fel a házasságon belüli kényes kérdéseket, miközben a férj megpróbálja elkerülni ezek megvitatását. Ez nem a problémás kapcsolatok tünete, hiszen ez a legtöbb boldog házasságban is így van."

John Gottman: A jól működő házasság 7 alapelve

Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy ne legyen lelkiismeret furdalásod azért, hogy felhozol számodra valamilyen nem tetsző dolgot. Bizonyára ez számodra fontos, azért hozod fel, azért vállalsz fel egy esetleges konfliktust is. Nem a tartalomból nő ki  a konfliktus, hanem a formából. Ahogyan felhozzuk a dolgainkat, abból pattan a szikra.

Hogyan NE generáljunk kis dologból nagy vitát?

Avagy hogyan beszélik meg dolgaikat a boldog házasok?

1. Kezdj nyugodtan, ne kritikával! És ha kell várj a kezdeményezéssel párod jó hangulatáig. Így nagyobb eséllyel hallgatnak meg.

2. Panaszkodhatsz, de ne vádaskodj. Beszélj egyes szám első személyben és inkább az érzéseidet hangsúlyozd: aggódás, düh, szomorúság, harag....stb.

3. Egyértelműen fejezd ki a szükségleteidet.

4. Próbálj meg végig halk és kedves maradni.

5. Ha azt érzed, hogy elszabadulnak a negatív indulatok tarts legalább fél óra szünetet. Lélegezz! Menj sétálj egyet! Menj ki a szabadba!

Bármit mondjatok is mindkettőtöknek igaza van. Ez a szubjektív igazság. Lehet különböző módon közelítetek meg egy kérdést, de az a ti saját nézőpontotok, egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Viszont kapcsolatotok érdekében elfogadjátok egymás nézőpontját és igyekeztek egymás felé közelíteni. Ha egy pár erre képtelen a probléma egy nagy múlt béli sérelmen alapszik, amin még nem tudtak tovább lépni. És ehhez érdemes külső segítséget igénybe venniük.

Minden jót, Emese

Úgy érzed folyamatossá váltak a veszekedések és otthonod egy csatamező? Szeretnéd ha inkább a nyugalom szigete lenne?

Bejelentkezés

Úgy érzed elakadtál? Szeretnéd személyesen tanácsadás keretében megosztani velem párkapcsolati nehézségedet?

Itt tudsz időpontot egyeztetni párkapcsolati tanácsadásra

Bővebben a személyes tanácsadások menetéről itt olvashatsz

Vélemény, hozzászólás?