A telefonjára többet figyel, mint rám – a párom mobilfüggő?

Leválás a figyelemelterelőkről

N. levele

Üdvözlöm!
A következő problémával fordulok Önhöz:
Már 5 éve vagyok együtt a párommal és 3 éve költöztünk össze. A probléma az, hogy úgy érzem, a kapcsolatunk kihűlt. Már nem kapom meg azt a törődést a páromtól, mint a kapcsolatunk elején. Szabadidejét a laptopjával vagy a telefonjával tölti. Ha közeledni próbálok, maximum 2 percig átölel, megcsókol, majd ismét a telefonját kezdi el böngészni. Már nem is szokott bókolni nekem, az idegenek részéről több figyelmet kapok és ez nagyon zavar. Az intim együttlétünkkel sem vagyok megelégedve, volt már olyan, hogy elutasított.
Már nagyon sokszor próbáltam megbeszélni ezeket a problémákat, de valahogy nem érdekli. Számára ezek nem jelentenek gondot. És mindig azt mondja hogy azért nem olyan a kapcsolatunk, mint az elején, mert akkor még gyerekek voltunk (a középiskolában ismertük meg egymást) és egyszerűen nem az a romantikus típus. Meg azt szokta mondogatni, hogy ha már nem szeretne, akkor mas nők iránt érdeklődne (ezt nem teszi, 100%, hogy soha nem csalt meg, facebookon sem beszél más lányokkal, ezt biztosan tudom). De nekem ez még nem jelenti azt, hogy szeret, ez lehet akár a megszokás és a kényelem eredménye is. Azt azért hozzáteszem, hogy ha valami más jellegű problémáról van szó (pl: anyagi, családi, vagy jövővel kapcsolatos tervek) azokat nagyon jól meg tudjuk beszélni. Engem igazából csak ez az érzelmi elhidegülés zavar, hogy miért nem mutatja ki érzelmeit, miért nem figyel rám jobban... Én erre keresek valami megoldást... Ezt a problémát megbeszélni vele már nem tudom, mivel már számtalanszor megbeszéltük, de eredménye nem volt. Most inkább azt szeretném, ha tanácsot adna nekem abban, hogy hogyan fogadjam el ezt a helyzetet, hogyan tudnék ebbe beletörődni.
Előre is köszönöm!

Válasz N.- nek

Kedves N.!
Köszönöm, hogy írt és behozott egy nagyon tipikus párkapcsolati  jelenséget. Mégpedig azt, hogy sokan a laptop és telefon függőjévé válhatnak és ezzel a párjuktól vonják el a figyelmet, a romantikára és összebújásra szánt idő lecsökken. Ez részben függőség, részben pedig azért történik most, mert már 5 éve vannak együtt, lehullt a rózsaszín szemüveg, a demó verziónak vége. Nem kell már megküzdeni szíve hölgyéért. Jó így is, szeretve van, ez egy kényelmes kapcsolat. Igen ám, de nekünk nőknek is van a romantikára igényünk.

Leveléből úgy tűnik nekem, hogy a romantikát, intimitást leszámítva rendben van a kapcsolatuk és ez biztató. Párjának ezen a ponton kellene hagyni, hogy egy kicsit Ön irányítson. Hívja el randizni.

Egy tanulmány, amely magasan képzett házaspárokat vizsgált Los Angelesben megállapította - miután a kutatók napi 24 órán keresztül figyelték alanyaikat - hogy a párok átlagosan 35 percet beszélgetnek egymással. Egy egész hét alatt! Mi több, beszélgetésük nagyobb részét olyan dolgok megvitatása töltötte ki, amit én érdemi társalgás helyett inkább feladatleosztásnak neveznék, például, hogy ki vigye le a szemetet, vagy ki menjen el a gyerekekért az iskolába. Ez szerintem nagyon szomorú. Bár igen sok oka van a kommunikáció ilyen mértékű hiányának, az egyik legfőbb felelős az a szemlátomást soha szűnni nem akaró zavarás, amit az internet és az elektromos szerkentyűk idéznek elő.

John M. Gottman és Nan Silver: A jól működő házasság 7 alapelve

Este szigorúan hagyják a kütyüket a szobán kívül. Elevenítsék fel megismerkedésüket és írják le egymásnak, hogy mi az a 7 dolog, amit imádnak a másikban. Gyakorolják a köszönöm és a hálás vagyok neked, mert... mondatokat minden este összebújásnál.

Most kell elővenni a tudatos gyakorlást, amíg nem indul el kapcsolatuk az érzelmi eltávolodás miatt lefelé a lejtőn.

Szurkolok kapcsolatukért, Emese

Úgy érzed elakadtál? Szeretnéd személyesen tanácsadás keretében megosztani velem párkapcsolati nehézségedet?

Itt tudsz időpontot egyeztetni párkapcsolati tanácsadásra

Bővebben a személyes tanácsadások menetéről itt olvashatsz

Vélemény, hozzászólás?