A barátjával jobban érzi magát, mint velem

Üdvözlöm!

Egy olyan problémám van, hogy 2 éve van párkapcsolatom, és a párom együtt lakik egy nővel, akivel állítólag csak barátok 10 éve, és mióta együtt laknak, sokkal jobban érzi magát vele, mint velem. És mivel eléggé féltékeny típus vagyok, így nagyon rosszul esik. Próbáltam beszélni párommal erről, de mindig azzal jön, hogy azért érzi jobban magát a barátjával, mint velem, mert én mindig hisztizek, meg féltékenykedem, ami így is van, de ez akkor sem megoldás, hogy ilyenkor hidegen hagyom a páromat. Szeretnék segítséget kérni, hogy olyankor, mikor azt látom, hogy a barátjával jobban érzi magát, mint velem, akkor hogyan vegyem figyelmen kívül?

Köszönöm válaszát.

photos by Pixabay/Pexels

Megfelelő kommunikációs stílus megválasztása érzéseink kifejezésére

Kedves A.!

Megértem a féltékenységét, mivel nő a barátja, akivel párja együtt él. A kommunikációjára persze lehet mondani, hogy hiszti, de attól még az érzés ott van. Ez egy teljesen jogos érzés, ha az ember párja még ki is jelenti, hogy jobban érzi magát az egyébként nőnemű barátjával.

Ami a kommunikációt illeti, azt javaslom, hogy A. minden ilyen erős érzelmi felindult állapotban arra figyeljen, hogy mit szeretne valójában. Mi a vágya, a szükséglete? Pl. azt szeretném, hogy velem is tölts időt. Vagy azt szeretném, hogy költözzünk össze.

Azt sejtem, hogy barátja azért bélyegezheti a kommunikációt hisztinek, mert ilyenkor lehet a barátját és annak a lakótársát esetleg A. kritikákkal illeti. Na, erre jöhet a visszatámadás, hogy “te meg hisztizel”.

Szerintem mindenképpen csak egyes szám első személyben beszéljen és fogalmazza meg a vágyát, szükségletét. Engedje meg magának az érzéseit, a féltékenységet is. A hiszti vonatkozhat a kommunikációs stílusra, de attól az érzelem még jogos. Nem gondolom, hogy az érzéseinket el kellene nyomnunk, vagy figyelmen kívül kellene hagynunk. Legfeljebb csak szükségszerű más kommunikációs stílust választanunk érzéseink kifejezésére. Sőt, lehet, nem is hisztis a kommunikációnk, csak éppen a másik annak érzékeli, és az együttműködésért úgy döntünk, hogy párunk kérésének eleget téve változtatunk a stíluson. Persze, önmagunkat nem kell feladni, fontos, hogy önvalónkat is védjük.

Emese

Lefoglalom az időpontot